Sabor o amandmanima na zakon o obnovi Zagreba

Hrvatski sabor izjasnit će se o oko 180 amandmana na zakonski prijedlog o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa koji ih je pogodio 22. ožujka.
Većinu amandmana na zakon o obnovi Zagreba podnijela oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti. Po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta.

Klub zeleno-lijeve koalicije traži da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod za obnovu Zagreba i dviju županija kao središnja institucija, te da se ojačaju mehanizmi koji će nadzirati potrošnju, odnosno da se sve informacije o njoj objavljuju u realnom vremenu.

Potpunu transparentnost, odnosno redovito informiranje javnosti o aktivnostima i troškovima obnove, traži i Most, koji predlaže osnivanje posebnog povjerenstva koje bi nadziralo provedbu zakona, a činili bi ga stručnjaci za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, urbanisti, pravnici.

Iz kluba vladajućeg HDZ-a predlažu da Vlada podnosi Saboru godišnje izvješće o učincima provedbe zakona o obnovi i to najkasnije do kraja lipnja, za prethodnu kalendarsku godinu. Vlada je u srijedu prihvatila u potpunosti 30-ak od ukupno 183 podnesenih amandmana, dok je one Ljubice Lukačić (HDZ), Domagoja Hajdukovića (SDP) i Natalije Martinčević (Reformisti) prihvatila djelomično. (hrt.hr)

Facebook Comments