U Sloveniji rekordnih 108 novih zaraza u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza koronavirusom, njih 108, uz također rekordnih 2758 testiranja, objavila je slovenska vlada.

Najviše novooboljelih potvrđeno je u Ljubljani, njih 23, gdje je i najveći broj aktivnih slučajeva – 140, a slijedi Maribor s deset novih zaraza i 61 aktivnim slučajem.

Testiranjem su u zadnja 24 sata zabilježene nove zaraze u čak 53 općine, najviše do sada.

Žarišta virusa i dalje su u školama, domovima za starije, a u četvrtak se bilježe i nove zaraze među zdravstvenim osobljem, javljaju slovenski mediji.

Slovenska vlada na jučerašnjoj sjednici nije pooštravala epidemiološke mjere iako stanje ocjenjuje zabrinjavajućim.

Od nedjelje je skratila vrijeme obvezujuće karantene pri ulasku iz rizičnih država sa 15 na deset dana, a ponovljeno je i stajalište da neće doći do novog zatvaranja gospodarstva i društvenog života ove jeseni u okviru općina, kako je to bilo kod prvog vala epidemije na proljeće.

S rezultatima testiranja u zadnja 24 ukupan se broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao na 3498, a aktivan je 701 slučaj.

Trenutno je u bolnicama zbog covida-19 hospitalizirano 27 pacijenata, od njih pet na intenzivnom su liječenju, prema podacima ministarstva zdravstva.

Novih smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata nije bilo, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 135.

 

Slovenska vlada, unatoč rastu broja novih dnevnih zaraza koronavirusom, ne planira u sadašnjoj fazi uvoditi nove restrikcije, poručio je vladin glasnogovornik za Covid-19 Jelko Kacin.

– Da bi uveli nove mjere, morali bismo ponovo proglasiti epidemiju, što još nije učinila nijedna država u Europi, kazao je Kacin na konferenciji za novinare, dodavši da su rezultati borbe s koronavirusom u Sloveniji bolji nego u svim susjednim državama i nekim velikim državama u Europi, jer trenutno ima 34 oboljela na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

Dodao je kako broj novozaraženih zadnjih dana raste ne samo u Sloveniji, nego u Europi i svijetu.

– Vrlo pažljivo pratimo događaje u susjedstvu i Europi, koji nisu ružičasti, kazao je napomenuvši da vlada ne planira donošenje novih restriktivnih mjera, a osobito ne lockout ili zatvaranje kretanja na područje općina, kao što je bio slučaj na proljeće.

Vlada poziva sve da se drže osnovnih epidemioloških mjera: drže fizičku distancu, koriste maske u zatvorenom prostoru, upotrebljavaju aplikaciju za otkrivanje rizičnih kontakata i izbjegavaju veća okupljanja, poručio je Kacin.

No, ako bi se situacija “drastično” promijenila u susjedstvu, pa bi susjedne države proglasile epidemiju, onda bi i Slovenija trebala uvesti nove, dodatne mjere, naveo je vladin glasnogovornik.(hrt)

Facebook Comments