Opća skupština UN-a prihvatila Rezoluciju o COVID-u, SAD i Izrael protiv

Opća skupština UN-a u New Yorku usvojila je rezoluciju o obuhvatnom i koordiniranom odgovoru država članica svjetske organizacije na pandemiju COVID-19. Za rezoluciju je glasovalo 169 država, protiv su bile Sjedinjenje Američke Države i Izrael, a suzdržane Mađarska i Ukrajina.

Iako dokument nije usvojen konsenzusom, njegovo prihvaćanje nadmoćnom većinom glasova demonstriralo je jedinstvo najvećeg globalnog foruma u odgovoru na COVID-19. Kuba i niz država pogođenih sankcijama u posljednjem su trenutku rezoluciji dodale amandman koji poziva države da se snažno odupru jednostranim ekonomskim, financijskim i trgovinskim sankcijama.

Rezolucija pandemiju COVID-19 prepoznaje kao jedan od najvećih globalnih izazova u povijesti Ujedinjenih naroda s golemim posljedicama na gotovo sve aspekte života, te izražava solidarnost i suosjećanje sa svim pogođenim ljudima i državama.

Dokument poziva na zajednički odgovor na pandemiju temeljen na jedinstvu, solidarnosti i obnovljenoj multilateralnoj suradnji između država, naroda i generacija, uključujući i solidarnost kada je riječ o pristupu lijekovima, cjepivu i medicinskoj opremi.

Rezolucija podsjeća na mandat Svjetske zdravstvene organizacije kao ključnog tijela UN-a za međunarodni zdravstveni rad što WHO daje i vodeću poziciju u rješavanju pandemije COVID-19.

Spominjanje Svjetske zdravstvene organizacije u tom kontekstu jedan je od razloga zbog kojeg SAD nisu podržale rezoluciju. Sjedinjene Države u srpnju su se povukle iz WHO-a zbog nezadovoljstva Washingtona odgovorom organizacije na globalnu zdravstvenu krizu.

O tekstu rezolucije s državama članicama mjesecima su pregovarali hrvatski diplomat Ivan Šimonović i njegova afganistanska kolegica Adela Raz, koordinatori za inicijative Opće skupštine UN-a vezane za COVID-19 i njegove posljedice.

Na naporu i strpljivost da u iznimno složenim okolnostima pokušaju pronaći kompromisno rješenje zahvalio im je predsjednik Opće skupštine, Tijjani Muhammad-Bande, te diplomati iz gotovo svih država članica najvećeg tijela Ujedinjenih naroda.(hrt)

Facebook Comments