Bolje vrijeme pridonijelo suzbijanju požara u Kaliforniji

Poboljšani vremenski uvjeti pomogli su jučer vatrogascima u suzbijanju razornih požara koji haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, dok vlasti nastavljaju potragu za desecima nestalih u državi Oregon.

Niže temperature, slabiji vjetar i veća vlažnost zraka pridonijeli su ublažavanju posljedica požara koji su u potpunosti uništili tisuće kuća, prisilivši 40.000 ljudi da, samo u saveznoj državi Oregonu napuste svoje domove. Po dosadašnjim službenim izvješćima i podacima lokalnih medija, najmanje 20 osoba smrtno je stradalo u rujanskim požarima, većinom u Oregonu i sjevernom dijelu Kalifornije. No vlasti strahuju da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći. Guvernerica Oregona, Kate Brown u petak je izjavila da se više desetaka stanovnika smatra nestalima, a dužnosnik za upravljanje hitnim situacijama je rekao da se ta američka savezna država priprema za velik broj smrtnih slučajeva.

Mnoge požare tek treba staviti pod kontrolu, među njima i onaj u u Walnut Creeku u središnjoj Kaliforniji, zbog kojega su evakuirani deseci tisuća stanovnika i kojeg je tek šst posto ugašeno. U Kaliforniji su bolji vremenski uvjeti pomogli vatrogascima da spriječe širenje požara, objavila je jučer Državna vatrogasna služba CalFire.

Na izbijanje ovogodišnjih katastrofalnih požara utjecala je kombinacija snažnih vjetrova, vrućine, češćih udara groma i velike suše, a stručnjaci pojašnjavaju da je sve zajedno posljedica klimatskih promjena. Dodaju da ne treba zaboraviti ni na desetljećima dugo loše upravljanje šumama, koje su se pretjerano progustile, omogućivši izbijanje i brže širenje velikih požara.(hrt)

Facebook Comments