Afganistanska vlada ponovo poziva na primirje s talibanima

Trećeg dana mirovnih pregovora u Dohi, afganistanska vlada u ponedjeljak je pozvala na primirje s talibanima kojim bi se završio gotovo dvadesetogodišnji sukob i uspostavio trajan mir u Afganistanu.

  • Sudjelovanjem vladina izaslanstva na mirovnim pregovorima želi se uspostaviti primirje, zaustaviti nasilje i osigurati mir i trajna stabilnost u Afganistanu, objavio je na Twitteru predsjednikov glasnogovornik Sedik Sediki.

U prigodi svečanog otvorenja pregovora u subotu u nazočnosti američkog državnog tajnika Mikea Pompea, afganistanska vlada je pozvala na primirje. No talibani koji ratuju s vladom i sa Sjedinjenim Državama otkad su ih ove 2001. srušile s vlasti, prekid vatre nisu spominjali.

Voditelj mirovnih pregovora afganistanske vlade Abdulah Abdulah rekao je za AFP da bi pobunjenici mogli prihvatiti primirje u zamjenu za novo oslobađanje zarobljenika.

  • To bi mogao biti jedan od njihovih zahtjeva, rekao je. Prvo se mora znatno smanjiti nasilje, zatim uspostaviti humanitarno primirje i tek onda sveopće i trajno primirje.

Pregovaračka izaslanstva su na Twitteru odvojeno potvrdila da se pregovori nastavljaju u utorak. Katarska televizijska mreža al-Jazeera javila je da će se u utorak izaslanstva po prvi puta susresti izravno za pregovaračkim stolom. (hrt.hr)

Facebook Comments