Obljetnica Rujanskoga rata – bitke za Šibenik

U Šibeniku i okolici obilježava se obljetnica Rujanskoga rata – bitke za Šibenik, u kojoj su hrvatski branitelji u rujnu 1991. porazili daleko nadmoćnije srpske agresorske snage, predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Spriječili su tako presijecanje Hrvatske na dva dijela. Komemoracija je danas održana u Drnišu, koji je tada okupiran, i u Pakovu Selu gdje su slabo naoružani, ali hrabri branitelji uspjeli zaustaviti oklopljenu kolonu jugovojske.

  • Prvi naš rezervni položaj, hajdemo ga tako nazvati, je bio Pakovo selo. Mladić je pao u Pakovu selu odnosno na području Pokrovnika i tu je zaustavljen. Svih pet godina rata, linija se držala, nije se micala – samo smo mi išli naprijed, svjedoči Ivica Aleksić, sudionik Rujanskog rata.
    Gradonačelnik Drniša Josip Begonja rekao je kako je rezultat prkosa ovoga kraja formiranje 142. drniške brigade HV-a te odlučnost da se ljudi vrate na svoja ognjišta.
  • Jasno da sama brigada nije mogla sve to skupa odraditi, ali tu je bratska 113. šibenska. I zajedničkim snagama prvo su vraćeni Miljevci, a onda nakon Oluje i cijeli drniški kraj, rekao je gradonačelnik Begonja. (hrt.hr)
Facebook Comments