Premijer je elementu; od jutra na aktualnom satu ismijava oporbu

Iako u Saboru više nema nekih od ljudi, poput Gordana Marasa s kojima se žestoko i s visoka obračunavao, Andrej Plenković je i na prvom Aktualnom satu nakon ljetnih praznika nastavio u starom stilu. I još malo dodao gas.
Samo u prvih tridesetak minuta Aktualnog sata Plenković je, uz birokratski šture odgovore na postavljena pitanja žestoko napao Sinišu Hajdaša Dončića (SDP), Marijanu Puljak (Pametno) i Daria Zurovca (Fokus).

12:17 Sabina Glasovac je upozorila na ravnatelja škole iz Podbablja koji je uposlio svoju kćer, inače članicu HDZ-ove mladeži, u školi. Pritom je podsjetila kako je ravnatelj kazao da njegov slučaj nije nepotizam jer se kćer u međuvremenu udala. “Je li vama ovo normalno ili to vidite kao sistemsku grešku, ako nije normalno što ćete učiniti”, pitala je Glasovac.

Premijer je kazao kako je vidio naslove o tom slučaju u medijima i da mu taj slučaj ne djeluje normalno i uobičajeno, te da ga nadležna tijela trebaju ispitati. “Vjerujte da nije jednostavno s pozicije Vlade i ministra imati uvid u sve detalje natječaja. Neka vide što se dogodilo i donesu odluku. Ja nemam ništa protiv”, kazao je.

Glasovac je rekla kako Plenković izbjegava odgovornost. “Poprilično je sve u ovom slučaju jednostavno, sukno i škare su u vašim rukama”, kazala je Glasovac dodajući kako je Vlada imala priliku zakonski urediti da ravnatelji nemaju utjecaj na zapošljavanje koju nije iskoristila. “Elegantno migoljite i ne želite preuzeti odgovornost i jasno nakon ovog slučaja poslati poruku”, dodala je.

12:10 SDP-ova Vesna Nađ pitala je Plenkovića o slučaju Rimac ‘Što ste učinili da spriječite ljude u vladi da u budućnosti trguju utjecajem?’, pitala je. “Vjerujem da mnogi koji bi to činili u budućnosti neće”, kratko je rekao Plenković.

Nađ se upitala kako se Vladi moglo dogoditi da u savjet za sprječavanje korupcije imenuje Josipu Rimac te zaključila da tu ne pomažu nikakvi zakoni. Rekla je da bi bilo dobro osigurati neki priručnik na tu temu za osobe koje su na dužnosti. “Kada mačku pustite među miševe ona se s njima neće samo igrati”, dodala je.
12:05 Ivan Penava premijera je upozorio da građani istočne Hrvatske mjesecima ne mogu normalno izlaziti van i obavljati svoje uobičajene životne radnje između 19 sati i 22 sata. “Razlog za to su komarci i njihovi naleti”, kazao je Penava, te potom nabrajao koliko je komaraca u tom razdoblju u kojim mjestima uhvaćeno u klopke. “Samo u gradu Vukovara iza 19 sati imamo 270 slijetanja i uboda u 15 minuta”, dodao je te pitao hoće li država išta poduzeti kako bi se problem riješio.

Premijer je kazao kako je upoznat s problemom, te da su i prošle godine u Vladi se bavili tim problemom. “To je tema u nadležnosti gradova i županija, ako država može pomoći mi smo spremni da se izbjegnu ti naleti od 19 do 22 sata”, kazao je premijer.

11:54 “Zadnji je mandat Vlada završila i ostavila 10 milijardi kuna duga u hrvatskom zdravstvu. U ova dva mjeseca dug u samo pet najvećih bolnica povećao se za 300 milijuna kuna. Što ćete učiniti u zdravstvu da se nekoliko stotina milijuna kuna ne uloži svakih par mjeseci, već da se sustav regulira”, pitao je Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta, spominjući slučaj Zadravec.“Ovdje imamo gospođu Ahmetović koja s neviđenim formulacijama kaže da će nečija svijeća gorjeti i do kada, aludira na kraj optužbe za korupciju. I sada, umjesto da temu zdravlja pitate kolegu Beroša, vi postavljate ovo pitanje meni, aludirajući da odlučujem o bolnicama. Ne odlučujem. Svi zajedno odlučujemo o zdravstvenom sustavu “, rekao je Plenković.

11:46 Marin Lerotić iz IDS-a postavio je pitanje vezano uz preseljenje pogona BAT-a u Kanfanaru. “Vi ste u lipnju posjetili tvornicu, ali do sada nema konkretnih odgovora hoće li proizvodnja ostati. Što činite po tom pitanju?”, pitao je upozoravajući da radnici strepe jer bi mogli ostati bez posla.

Plenković je kazao kako je razgovarao s čelnicima tvrtke. “Koliko ja razumijem, sporazum između prodavatelja i sadašnjih novih vlasnika sadržava dio u kojem stoji da će oni nakon preuzimanja tvornice ostati minimalno još pet godina, a ako odu ranije, da će plaćati penale. Tako sam ja to shvatio. Nama je kao Vladi bitno da zadržimo radna mjesta i poveznicu između proizvođača duhana i tvornice. Ministar Marić vodi razgovore s predstavnicima BAT-a i uvjeren sam da ćemo iznaći rješenje”, kazao je Plenković.
11:35 Miro Bulj iz Mosta pitao je Plenkovića je li upoznat da ljudi u Dalmatinskoj zagori nisu sigurni od migranata koji im uništavaju imovinu. “Hoćete li u skladu sa zakonom uputiti vojsku na granicu i napokon ispoštivati zakon i Ustav? I Slovenci su uputili vojsku na granicu. Policija radi svoj posao, ali nema tehničkih uvjeta. Hoćete li osigurati sigurnost, jer ljudima su ugroženi i životi?”, pitao je Bulj te tražio premijera da odgovori na pitanje tko su mineri Stožera civilne zaštite za koje je premijer kazao da ih je identificirao.

Plenković je kazao kako je politika Vlade da granice čuva 6000 policajaca. “Policija se pokazala kao institucija koja djeluje. Istinska obrana treba se formirati na granici između Grčke i Turske ili Bugarske i Turske”, kazao je Plenković, te dodao kako je grčko-turska granica dobro čuvana, te da ne vidi trenutno nijedan opravdan razlog za djelovanje vojske.

11:15 Mirela Ahmetović iz SDP-a pitala je premijera ima li Milan Bandić njegovu podršku, te zašto su gradovi žrtve korupcije posljednjih godina. Pritom je istaknula Zagreb i suradnju HDZ-a i Bandića. “Znači li nedostatak podrške HDZ-a izvještaju o proračunskoj potrošnji da Bandić više nema vašu zaštitu i možemo li očekivati ​​da on ode u Remetinec”, kazala je između ostalog.
“Na trenutak sam zatvorio oči i mislio da je gospodin Maras u Saboru”, kazao je premijer te upitao kako to da osobe s mora uvijek otvaraju pitanja vezana uz Zagreb. “Za teme gradske skupštine obratite se svojim kolegama iz SDP-a. Vi mi se obratite s temama o LNG-u. A ne da se ničim izazvani bavite temama Grada. Kada budu izbori tada će HDZ imati svoje kandidate za sve”, kazao je premijer.

Sabina Glasovac je potom upozorila Gordana Jandrokovića da nije upozorio premijera da ga zastupnici imaju pravo pitati što žele, no Jandroković je kazao kako nema kršenja poslovnika. Ahmetović je potom kazala da je premijer nikada nije nazvao da govore o LNG-u, a da je potom o toj temi lagao.

“Vaše nadmeno ponašanje govori sve o vama i netko vam to mora reći. Ničija nije gorjela do zore pa neće ni vaša, morat ćete jednom za sve odgovarati. Neodoljivo me podsjećate na Ivu Sanadera, ratnog profitera. Pazite da ne završite kao on”, kazala je Ahmetović. Na to je Jandroković upitao Sabinu Glasovac što da sad radi, a onda kazao kako neće reagirati.TKO NE GLASA, NEK’ NE KOMENTIRA
SDP-ovcu je Plenković ranije nabio na nos da je bio prorok kad je govorio prije izbora da će Restart koalicija osvojiti 68 mandata, te mu spočitnuo zašto nije prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predsjednika Republike zbog puta u Albaniju.

Zaa napad ga je motiviralo pitanje Hajdaš Dončića o tome je li, vezano uz čuvenu snimku razgovora Vilija Beroša i Dijane Zadravec, HDZ donio odluku o tome tko će biti novi ravnatelj Vinogradske bolnice. Premijer je, sačuvavši ozbiljan izraz lica, kazao kako se ravnatelji “biraju na natječajima, sukladno zakonu, kvalifikacijama i programima kandidata”.

‘TRI MJESECA STAŽA U SABORU’
Marijana Puljak se, pak, uz svoje pitanje o tome kani li Vlada ukinuti obavezne članarine za gospodarsku i obrtničku komoru, te Hrvatsku turističku zajednicu, usudila dometnuti da je građanima dosta bahatosti i svađa na Aktualnom satu.

Plenkoviću se to nije ni najmanje dopalo – sarkastično joj se zahvalio što s tri mjeseca staža u Saboru dijeli lekcije u ponašanju u Saboru. Isto je išlo i Darija Zurovca, kojeg je zanimalo iz kojih izvora će se financirati obnova Zagreba. Uz dodatak, premijer je zastupniku spočitnuo što komentira zakon za koji nije glasao.(telegram.hr)

Facebook Comments