Miljević o najnovijoj aferi: Ta djela su ozbiljna, ali ne najteža

Odvjetnik i pravni stručnjak Veljko Miljević rekao je jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, komentirajući najnoviju korupcijsku aferu, da će predmet biti težak, kao i da se radi o ozbiljnim kaznenim djelima, ali ne i najtežima po kvalifikaciji.
U aferi su jučer cijeli dan trajala uhićenja, a među njima i direktora uprave Janafa Dragana Kovačevića te dvojice saborskih zastupnika i gradonačelnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP).
Miljević je rekao da se vidi da se radi o važnom predmetu koji će biti i težak.

  • Uvijek se među tim koruptivnim stvarima najviše spominje taj odnos privatnog i državnog ili javnog sektora. I on je opasan u toj sferi obavljanja velikih radova, nabave i tako dalje, gdje imate izuzetke od javne nabave, i uvijek su tu pogovori da se tu vrti novac koji nije dozvoljeno da se vrti, rekao je Miljević.

Dodao je da su pretrage trajale cijeli dan, čega se nagledao u životu.

  • To je spektakl i onda građani koji ne znaju da je to uobičajena, rutinska procedura vele: “U, ovo je nešto strašno”. Ne znamo mi to u ovom momentu. Djela koja su nabrojana, o kojima se radi, jesu ozbiljna kaznena djela, ali već tu, po kvalifikaciji, to nisu najteža kaznena djela, rekao je Miljević.

Ekonomski komentator HRT-a Mladen Sirovica rekao je u istoj emisiji da se činilo da je Janaf u prvom planu, a na kraju se ispostavilo da je ključna točka zapravo tvrtka iz Ivanić Grada.

  • Čini mi se da je važno reći da je primjer onoga što volimo zvati sistemskom korupcijom jer su uključene privatna tvrtka koja dominantno posluje s državnim tvrtkama i lokalnom samoupravom, odnosno lokalnim tvrtkama, i zato je to dobilo tu auru te sistemske korupcije na koju smo svi posebno alergični, rekao je Sirovica.

Dodao je da ga je u kontekstu Janafa iznenadilo jer to podosta odudara od imidža koji je ta tvrtka imala jer odlično posluje, svake godine doprinosi vrlo izdašna sredstva u državni proračun, rade investicije bez ijednog kredita, nisu se za njih vezale afere…

  • Sigurno jedan popriličan šok u tom smislu da odudara od percepcije koja je vezana uz njih, rekao je Sirovica.

Miljević je rekao da osim rijetkih izuzetaka – a to je istraga s Ivicom Todorićem, koja je, kako je rekao, trajala neuobičajeno dugo – u većini predmeta istraga završava u zakonskim rokovima.

  • Nije problem u trajanju takvih postupaka u istrazi kod USKOK-a ili općenito kod DORH-a. Problemi počinju od dizanja optužnice. Tu je zakon previše pogodovao, rekao je Miljević.

Naglasio je da je ono što je upropastilo dobar dio pravosuđa od 1. srpnja 2009. godine, kad je na snagu stupio novi Zakon o kaznenom postupku – ogromna masa papira.

  • Tu treba DORH napraviti jednu prekretnicu, poručio je Miljević. (hrt.hr)
Facebook Comments