Skandal u seriji: Monk se ruga s Hrvatskom. Ovo je sramota…

Čitatelji koji su gledali spornu epizodu smatraju da serija vrijeđa Hrvatsku
Sporna epizoda američke televizijske serije “Monk” emitirana je u subotu na HRT-u. Epizoda počinje ubojstvom taksista koji se zove Dražen Mirko. Trag vodi opsesivno-kompulzivnog detektiva Monka do Lejle Zlatavić koja radi u centru za prihvat izbjeglica iz zemlje Zemenije. Na zidovima u centru je hrvatska zastava, ali su promijenjene boje trobojnice, hrvatskoga grba i krune na grbu. Zastava ima i dodatak, vijenac od klasja žita, nekad sastavni dio grba SFRJ i Socijalističke Republike Hrvatske. U razgovoru Monk kaže da se u toj zemlji rat vodi već 600 godina, a ljudi pričaju mješavinom rusko-hrvatskog jezika.
Kad detektiv u četvrti pokuša razgovarati s prodavačem koji ga ne razumije, zaključi kako je to narod koji ne zna ni svoj jezik. Čitatelji koji su gledali spornu epizodu smatraju da serija vrijeđa Hrvatsku.

  • Gledam ‘Monk’ i uleti mi ova zastava s grbom. Zna li netko koja je ovo država? Oni se rugaju s Hrvatskom. Sramota – samo su neki od komentara na društvenim mrežama.
    Autori serije su Universal media studios i Touchstone television.

Spominju nas i u ‘Malcomu’
Hrvatska je proteklih godina često bila “sporedan lik” u američkim serijama. U humorističnoj seriji “Malcolm u sredini” baka glavnog junaka nosi hrvatske narodne nošnje, a u pozadini se na zidu vidi hrvatski grb. U kriminalističkoj seriji “Zaboravljeni slučaj” dvojica detektiva raspravljaju o odlasku na odmor u Hrvatsku. Jedan tvrdi da ondje bjesni rat, a drugi mu objašnjava kako je obala predivna. U francuskom hororu “Vertige” Hrvati su povampireni gorštaci koji love studente na Risnjaku. (24sata.hr)

Facebook Comments