Navaljni kaže da su novičok pronašli u njegovu tijelu i na njemu

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni rekao je danas da je novičok pronađen u njegovu tijelu i na njemu te zatražio da mu Moskva vrati odjeću koju je nosio na dan kada je otrovan i koja je “glavni dokaz”.

– Prije nego što je odobren moj prijevoz u Njemačku, skinuli su s mene odjeću i poslali me potpuno golog. S obzirom na to da je novičok pronađen na mom tijelu i da je bila moguća infekcija kontaktom, odjeća je veoma važan materijalni dokaz, napisao je Navaljni na svom blogu dok se oporavlja u berlinskoj bolnici.

– Tražim da se odjeća oprezno zapakira u plastičnu vrećicu i da mi se vrati, dodao je oporbeni čelnik, kritičar Kremlja.

Aleksej Navaljni, kojemu je pozlilo na letu u Rusiji 20. kolovoza, bio je primljen u bolnicu u Sibiru, a zatim je prevezen u Njemačku, gdje je ustanovljeno da je otrovan novičokom, nervnim otrovom koji su sovjetski stručnjaci proizveli u vojne svrhe.

Moskva je otklonila tu mogućnost, unatoč zaključcima njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija.

Bliski suradnici Navaljnog rekli su da su tragovi novičoka otkriveni na boci vode pronađenoj u njegovoj hotelskoj sobi u Sibiru.

Usto, Navaljni se danas narugao ruskoj prometnoj policiji koja je povela predistragu o njegovoj hospitalizaciji nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu, a da nije pokrenula službenu istragu. To je “kao da sam se poskliznuo u trgovini i slomio nogu”.

U drugoj objavi na Instagramu Navaljni je odao priznanje supruzi Juliji koja je tijekom tri tjedna, koliko je bio u komi, “bila uz njega, pjevala mu i puštala glazbu”.

– Sada sigurno znam, iz osobnog iskustva, da ljubav liječi i vraća u život, dodao je.(hrt)

Facebook Comments