Orban: Do 200.000 Mađara moglo bi se zaraziti koronavirusom

Do 200.000 Mađara moglo bi se zaraziti koronavirusom u slučaju najgoreg scenarija, a zdravstveni sustav mogao bi se nositi s tim brojkama, rekao je u ponedjeljak u parlamentu premijer Viktor Orban.
Od kraja kolovoza raste broj zaraženih i Mađarska je potvrdila 876 novih slučaja u ponedjeljak čime je ukupno 8.866 zaraženih i 686 umrlih.

Orban je zastupnicima rekao da bi vrhunac drugog vala pandemije u Mađarskoj mogao biti u prosincu ili siječnju te ako se ostvari najcrnji scenarij bolničko liječenje trebalo bi u tom slučaju 16.000 Mađara, od čega bi njih 800 trebalo respirator.

  • Radi sigurnosti, procjene se rade na dvostrukoj brojci, rekao je Orban.

Mađarska vlada ove godine potrošila je 1,15 milijardi dolara na 16.000 respiratora pošto je Orban u travnju rekao da će Mađarskoj trebati 8.000 respiratora i kreveti na intenzivnom odjelu tijekom vrhunca pandemije.

Orban nije u ponedjeljak objasnio zašto se procjene potrebe za respiratorima tako razlikuju.

Neki liječnici i oporbeni političari upozorili su da bi nedostatak licenciranih medicinskih sestara mogao biti glavni problem zdravstvenog sustava.

Ministarstvo za ljudske resurse reklo je prošli tjedan da Mađarska ima 1.839 kreveta na intenzivnom odjelu, od čega je 812 spremno za oboljele od Covida, a dodatnih 9.487 kreveta bit će raspoloživo ako zatreba.

Ministarstvo je reklo da je Mađarska spremna za drugi val pandemije.

Ne zna se jesu li novokupljeni respiratori instalirani, a vlada nije odgovorila agenciji Reuters na pitanje ima li dovoljno kadra izučenog za rukovanje respiratorima. (hrt.hr)

Facebook Comments