WHO: Nekim zemljama sjeverne hemisfere nedostaje cjepiva za gripu

Neke zemlje sjeverne hemisfere imaju probleme s nabavom dodatnih cjepiva za gripu, uslijed povećane potražnje, ali zdravstveni radnici i stariji trebaju biti prioritet u slučaju nestašica, objavio je WHO.

Dok dužnosnici upozoravaju na moguću dvostruku epidemiju koronavirusa i gripe, WHO preporuča cijepljenje protiv sezonske gripe kako bi se spriječila prenapučenost bolničkih kapaciteta. Međutim, čini se da neke zemlje nemaju dovoljno cjepiva za sve, navodi WHO.

– Neke zemlje imaju probleme s nabavom dodatnih cjepiva, rekla je novinarima u Ženevi Ann Moen, šefica odjela WHO-a za odgovor na gripu, ali nije imenovala zemlje.

U slučaju nestašice cjepiva prioritet bi trebalo imati pet skupina, pogotovo zdravstveni radnici i stariji, preporučuje WHO. Nakon njih prioritet su trudnice, osobe s kroničnim bolestima i djeca, dodaje se. Većina zemalja naručuje cjepiva 9-12 mjeseci unaprijed pa su već određene količine cjepiva za sezonsku gripu.

Neki proizvođači mogu pojačati proizvodnju u zadnji tren, sukladno potražnji, ali postoje limiti.

Moen je kazala da puno manje virusa gripe cirkulira trenutno na južnoj hemisferi, nego ranije, čemu pridonose mjere socijalnog distanciranja i ograničenja putovanja, kazala je Moen.

– Ako će sličan obrazac biti na sjevernoj hemisferi moglo bi biti manje zaraženih, dodala je. (hrt)

Facebook Comments