Liječnici: Koronavirus bi mogao preplaviti Francusku

Francuska će se suočiti s višemjesečnom epidemijom koronavirusa koja će preplaviti zdravstveni sustav ako se nešto ne promijeni, upozorio je jedan od vodećih liječnika u toj zemlji.

– Drugi val stiže brže nego što smo mislili – rekao je Patrick Bouet, čelnik Nacionalnog vijeća Liječničke komore, za list Journal du Dimanche.

Nove mjere za usporavanje širenja bolesti u najteže pogođenim područjima u zemlji, uključujući mediteranski grad Marseille i parišku regiju, naišle su na lokalni otpor.

Bouet je za list rekao da upozorenja koja je ovaj tjedan izrekao ministar zdravstva Olivier Veran nisu dovoljna.

– Nije rekao da će se za tri do četiri tjedna, ako se ništa ne promijeni, Francuska suočiti s raširenom epidemijom na cijelom svom teritoriju, tijekom nekoliko dugih jesenskih i zimskih mjeseci – rekao je Bouet.

– Neće biti dovoljno medicinskog osoblja za pojačanje i francuski zdravstveni sustav neće moći ispuniti sve zahtjeve koji će biti pred njim – upozorio je.

Zdravstveni radnici odgovorni za proljetno “čudo” ne mogu popuniti te praznine, dodao je, jer su mnogi od njih iscrpljeni, traumatizirani.

Francuska zdravstvena služba jučer je zabilježila 14.412 novih slučajeva tijekom prethodna 24 sata – malo manje od rekordnih 16.000 registriranih u četvrtak i petak. Nou posljednjih sedam dana hospitalizirane su 4.102 osobe, od kojih se 763 liječi na intenzivnoj njezi.

Jučer su vlasnici barova i restorana u Marseilleu prosvjedovali ispred gradskoga trgovačkog suda protiv prisilnog zatvaranja koje bi trebalo početi večeras.(hrt)

Facebook Comments