Merkel predlaže stroge mjere: Njemačka zabranjuje točenje alkohola, a školske praznike prebacuje sa zime na jesen?

‘Nastavi li se sadašnji trend, imat ćemo 19.200 slučajeva dnevno. To je slično kao u drugim zemljama’, kazala je Merkel na videokonferenciji s vodstvom svojih kršćanskih demokrata (CDU), izvijestio je u ponedjeljak Bild, pozivajući se na izvore iz stranke. Podsjećajući da je Njemačka s 2507 oboljelih u petak dosegla rekordnu brojku od travnja, danas ovu projekciju prenosi i agencija Reuters, ali i vodeći njemački mediji poput Der Spiegela koji se u naslovu pita: ‘Otkad je to Angela Merkel postala toliko oprezna.’Bild pak u utorak tvrdi da je imao uvid u mjere koje će biti predložene na videokonferenciji sa saveznim premijerima. Kabinet Angele Merkel svakako ne namjerava uvoditi lockdown sličan onome u proljeće – svojim stranačkim kolegama navodno je izjavila da gospodarstvo mora funkcionirati, a škole i vrtići moraju raditi, dok je nogomet, prema riječima kancelarke, u drugom planu.

No ako dođe do porasta broja oboljelih, čak i one sektore koji će funkcionirati čekaju ograničenja. Razmišlja se tako o prebacivanju školskih praznika sa zime na jesen kako bi građani smanjili odlazak u zimovališta i tako umanjili mogućnost širenja zaraze.Mjera koja bi mogla izazvati najveći bijes ugostitelja, ali i dijela javnosti, jest zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima koja bi se odnosila na regije posebno pogođene koronavirusom. Prema Bildu, njemačka vlada također namjerava uvesti globu za ostavljanje lažnih osobnih podataka pri odlasku u restorane, a oni će morati voditi evidenciju osobnih podataka posjetitelja.

Privatne proslave poput vjenčanja ograničit će se na maksimalno 50 uzvanika, dok bi nogometne utakmice ipak mogle biti dopuštene, no s brojem posjetitelja ograničenim na 20 posto kapaciteta stadiona.

Imajući u vidu to da mjere njemačke vlade vrlo često služe kao uzor manjim europskim državama, bit će interesantno kako će se postaviti i hrvatska Vlada budu li one uistinu predložene.(Tportal)

Facebook Comments