Tihanovska će reći Macronu da želi nove izbore ove godine

Bjeloruska oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska reći će u utorak francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da želi nove izbore ove godine u Bjelorusiji, rekao je Reutersu član njezinog tima.

Ona će mu reći da se nada zajedničkoj europskoj potpori promjenama u Bjelorusiji.

  • Glavna tema razgovora bit će organiziranje novih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji i moguće posredništvo drugih zemalja uključivo Francuske, kaže se u priopćenju iz njezina ureda za tisak.

Bjelorusija se suočava s masovnim prosvjedima od spornih izbora 9. kolovoza. I predsjednik Aleksandar Lukašenko i Tihanovska tvrde da su na njima pobijedili.

Tihanovska je u ponedjeljak pozvala francuskog predsjednika koji je stigao u posjet Litvi, da bude “posrednik kojeg očajnički trebamo” u rješenju krize u Bjelorusiji.

  • Očajnički trebamo posredovanje kako bismo izbjegli daljnje krvoproliće. Macron bi mogao biti taj posrednik s čelnicima drugih zemalja. On bi mogao utjecati na Putina s kojim je u dobrim odnosima, rekla je Tihanovska koja bi se trebala s njim susresti u utorak tijekom njegova posjeta Vilniusu.

Tihanovska boravi u egzilu u Litvi.

U nedjelju uoči puta u Vilnius, francuski predsjednik je jasno tražio odlazak bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, čiju pobjedu na izborima ne priznaju ni EU ni Sjedinjene Države.

  • Lukašenko mora otići, rekao je.

Bjeloruska oporbena čelnica je rekla da je jako zadovoljna tom izjavom ali da sada očekuje od Francuske i Europe konkretnu podršku.

Policija je u Bjelorusiji pritvorila više od 350 prosvjednika u nedjelju, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova. (hrt.hr)

Facebook Comments