Njujorčani bez maski plaćat će kazne

New York će uvesti kazne svima koji ne nose maske. Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio u utorak.
Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u zadnja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog Covida-19 u nekoliko država Srednjeg zapada.

– Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu. Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako ćemo morati, kažnjavat ćemo, rekao je de Blasio novinarima.

Kazne će provoditi, među ostalima, gradska policija i dužnosnici ministarstva zdravstva.

– Kazne će biti do 1000 dolara, premda “većina” neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u mailu.

Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije od kojih su mnogi viđeni bez maski, unatoč gradonačelnikovoj preporuci. Slične je odredbe ranije ovog mjeseca uvela državna uprava gradskog prijevoza prema kojoj putnici koji odbijaju nositi maske u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara.

Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3 posto od lipnja. U travnju, kad je grad bio globalno žarište pandemije, svaki dan je bilo više od 5000 ljudi pozitivno testirano u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.(hrt)

Facebook Comments