Novi HDZ-ov zastupnik izmijenio prostorni plan i pretvorio svoja i tatina zemljišta u građevinska

Nakon što je u aferi Janaf uhićen zastupnik Barišić, HDZ je u Sabor poslao Matu Čička, načelnika općine Rugvica. Telegram ga je istražio.

Dva mjeseca nakon što je ustrojen saziv novog Sabora u kojem HDZ ima minimalnu većinu od 76 zastupnika, premijer Andrej Plenković našao se u problemu jer su mu jednog zastupnika, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, uhitili zbog afere JANAF.Kako bi se spasila većina u Saboru, na mjesto uhićenog Barišića uskočio je Mato Čičak, dosadašnji načelnik općine Rugvica te predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, o kojem je Telegram nakon detaljnog istraživanja otkrio iznimno zanimljive činjenice.

OBITELJ ČIČAK STEKLA JE VELIKU IMOVINSKU KORIST
Kako dokazuju dokumenti do kojih je došao Telegram, Mato Čičak kao načelnik općine Rugvica predložio je Općinskom vijeću izmjene prostornog plana. Kada je taj plan doista izglasan, načelnik je prenamijenio svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko. Pritom, od izmjene prostornog plana općine Rugvica nije profitirao samo načelnik koji je taj plan predložio, nego i njegov otac, Jure Čičak, čije su tri parcele u Otoku Svibovskom prenamijenjene iz poljoprivrednih u građevinske.

Načelnik općine i njegov otac time su drastično povisili vrijednost svoje imovine. Prema Izvješću o tržištu nekretnina u Zagrebačkoj županiji, 2019. godine prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta iznosila je malo više od jednog eura po četvornom metru. S druge strane, cijena građevinskog zemljišta iznosila je prosječnih 19 eura po kvadratu. Uz to, doznali smo i kako je načelnik Mato Čičak prenamjenu za svoju parcelu zatražio tijekom 2018., samo godinu dana nakon što ju je kupio kao jeftino poljoprivredno zemljište.

ODAZVAO SE VLASTITOM POZIVU
Načelnik je, kako otkrivaju dokumenti, općinskom vijeću snažno sugerirao potrebu za izmjenama prostornog plana. Kako stoji u zapisnicima s 5. sjednice Općinskog vijeća općine Rugvica, održane 13. studenoga 2017., Slavica Kalaica, voditeljica poslova za planiranje i komunalne djelatnosti te načelnik Čičak, vijećnicima su istaknuli potrebu izmjena i dopuna prostornog plana pravdajući to, među ostalim, velikim brojem zahtjeva za proširenje građevinskog područja, kao i činjenicom da je dosta poslovnih zona bez pristupnih cesta.
Kako se nitko nije javio za raspravu, Općinsko vijeće tada je jednoglasno donijelo Odluku o izradi VI. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja općine Rugvica. Nakon toga, u veljači 2018., Jedinstveni upravni odjel općine Rugvica objavio je poziv, odnosno obavijest, svim zainteresiranima da podnesu zahtjeve za prenamjenu svojih zemljišta.

Taj poziv potpisao je načelnik Čičak, a iz tabele na stranicama općine, objavljene u rubrici “Obrada zahtjeva za Izmjene Plana”, vidljiva je još jedna zgodna činjenica. Tamo je zavedeno da se građanin Čičak odazvao pozivu načelnika Čička i predložio da se njegova livada od 2619 četvornih metara prenamjeni iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Parcela koju je prenamijenio nalazi se, inače, tik do zemljišta na kojem mu je izgrađena obiteljska kuća.

PRIHVAĆENE I PRENAMJENE ZA NJEGOVA OCA
Zahtjev građanina Čička na kraju je uslišen, iako njegova livada nema pristup na uređenu prometnu površinu. Ovaj podatak je zanimljiv, s obzirom na to da je nekolicini Čičkovih sugrađana odbijen zahtjev za prenamjenu, s obrazloženjem da nisu zadovoljili navedeni uvjet.

Pozivu za prijedlog prenamjene, kako smo ranije u ovom tekstu spomenuli, odazvao se i njegov otac Jure Čičak. On je za tri parcele u obližnjem Otoku Svibovskom, gdje se nalazi i njegova tvrtka Jur-trans, također zatražio prenamjenu u građevinsko zemljište.Kao i u slučaju sina, i ocu je općina izašla u susret pa su tako dvije njegove oranice te šuma, sveukupne površine 3082 metra kvadratnih, postale građevinsko zemljište. Inače, od 227 zahtjeva iz tablice prihvaćeno je njih 41, a djelomično 11. To pak znači da su se načelnik i njegov otac našli među 22 posto predlagatelja općine Rugvica kojima su zahtjevi za prenamjenom odobreni.

‘NISAM BIO U SUKOBU INTERESA’
Načelniku Čičku ponudili smo da iznese svoju stranu priče. Potvrdio nam je kako su njihovi zahtjevi predani temeljem poziva koji je sam objavio, ali smatra da u tom slučaju nije bilo sukoba interesa. “Zahtjeve za izmjene prostornog plana razmatra stručnjak za izradu i prezentira ih u Nacrtu prijedloga plana. Nacrt prijedloga plana razmatralo je povjerenstvo koje čine članovi Općinskog vijeća. Temeljem njihovog pozitivnog mišljenja utvrđen je Prijedlog plana za javnu raspravu. Prijedlog plana za javnu raspravu utvrđuje Općinski načelnik, što sam u ovom slučaju bio ja. Prijedlog plana za javnu raspravu utvrdio sam početkom kolovoza 2018., temeljem pozitivnog mišljenja povjerenstva”, odgovorio nam je Čičak.

Kaže i kako su one koji nemaju pristup prometnicama odbili, jer širenje građevinske zone na takva područja znači i obvezu jedinice lokalne samouprave da taj prostor infrastrukturno opremi; izgradi prometnicu, osigura vodoopskrbu i odvodnju te opskrbu električnom energijom. “Smatram kako je odgovornost općinskog vijeća i mene, kao načelnika, odnositi se odgovorno prilikom izrade i donošenja prostornih planova te voditi računa o mogućnostima ulaganja u infrastrukturu”, zaključio je Čičak.

Ova izjava zanimljiva je u svjetlu činjenice da Čičak u odgovoru tvrdi kako je, za razliku od odbijenih, on imao pravo tražiti prenamjenu svog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Svoj stav temelji na argumentu da mu zemljište sa sjeverne strane graniči s česticom koja prema načinu uporabe označava javni put, a što, prema njemu, znači da imaju osiguran kolni pristup. No kako su Telegramu objasnili stručnjaci, poljski put nije isto što i uređena prometna površina jer nju prati infrastruktura.
U slučaju ceste koju spominje Čičak, radi se o neasfaltiranom poljskom putu, a ne o uređenoj prometnici s vodovodom, odvodnjom i strujom. Pristup prometnici stoga nema, kako tvrdi, i sa sjeverne strane, nego samo preko svoje druge parcele, a te čestice u katastru nisu spojene pa bi se u slučaju prodaje jedne od njih, situacija zakomplicirala.

POVJERENSTVO OTVARA PREDMET
Telegram je saznanja oko ovih prenamjena proslijedio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Odgovorili su nam kako će temeljem naših navoda otvoriti predmet protiv dužnosnika Mate Čička, općinskog načelnika Općine Rugvica u kojem će “ispitati sve okolnosti konkretnog slučaja” te će, nakon što prikupe sve potrebne podatke i dokumentaciju, na jednoj od javnih sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv navedenog dužnosnika.

Ova priča u segmentima podsjeća na slučaj Lovre Kuščevića koji je u izmjenama prostornog plana općine Nerežišća, preko općinskog vijeća progurao izmjene prostornog plana tako da kokošinjac može pretvoriti u vilu. No čak se i on, barem formalno, potrudio oprati od sukoba interesa tako da je potpisao dokument u kojem je tvrdio da će se izuzeti iz procesa donošenja izmjena.(telegram.hr)

Facebook Comments