Summit u Bruxellesu, Plenković s čelnicima EU-a

U Bruxellesu počinje izvanredni sastanak na vrhu čelnika država i vlada Europske unije na kojemu će glavne teme biti programi za oporavak društava i gospodarstava od posljedica pandemije, jačanje jedinstvenog tržišta, nova industrijska politika te vanjskopolitičke teme.
Prije početka sastanka premijer Andrej Plenković odvojeno će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i potpredsjednicom zaduženom za demokraciju i demografiju Dubravkom Šuicom.

Brojne teme na summitu

Sastanak čelnika EU-a počinje u četvrtak popodne raspravom o odnosima s Kinom, a nakon toga o stanju u Bjelorusiji, trovanju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i eskalaciji sukoba u Nagorno Karabahu.

Za vrijeme radne večere razgovarat će se o odnosima s Turskom i stanju u istočnom Sredozemlju, gdje vlada velika napetost zbog turskog istraživanja plina. Cipar i Grčka tvrde da se probna bušenja vrše u njihovim isključivim gospodarskim zonama, dok Turska tvrdi da istraživanja provodi unutar svoga epikontinentalnog pojasa.

Europska unija je pripremila sankcije za 40-tak osoba iz Bjelorusije, koje smatra odgovornim za represiju prema građanima, ali za odluku je potreban pristanak svih zemalja članica. Cipar uvjetuje svoj pristanak uvođenjem mjera protiv Turske kako bi prestala s istraživanjem nafte i plina u ciparskim vodama.
U petak je na dnevnom redu rasprava o jačanju zajedničkog tržišta, industirjska politika i digitalizacija. (hrt.hr)

Facebook Comments