Mike Pompeo nas kleveće i želi potkopati odnos Hrvatske i Kine


Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj u petak je ustvrdilo da državni tajnik SAD-a Mike Pompeo, koji je u petak upozorio Hrvatsku da ne surađuje s Kinom u strateškim projektima , širi ‘politički virus’ i neutemeljeno kleveće Kinu kako bi ‘potkopao kinesko-hrvatske odnose’.

  • SAD bezobzirno kleveće Kinu i kineske kompanije bez ikakvih dokaza. Njegov pravi razlog nije zaštita privatnosti ili održavanje kibernetičke sigurnosti, nego njegovi vlastiti politički ciljevi, učvršćivanje digitalne hegemonije i lišavanje drugih zemalja prava na razvoj. Mi čvrsto podržavamo važne kompanije kako bi čuvali njihova legitimna prava i interese, i čvrsto ćemo štititi međunarodna trgovinska pravila – poručilo je kinesko veleposlanstvo reagirajući na izjave čelnika američke diplomacije.

Veleposlanstvo je u izjavi koju je objavilo na svojoj internetskoj stranici pozvalo “neke političare SAD-a da prestanu sa svojom arogancijom i predrasudama spram Kine”, a pokušaje da se u pitanje dovede povezanost Kineske komunističke partije s narodom Kine nazvalo “tek pukim željama osuđenim na propast”.

  • Kina uvijek ustraje na razvoju prijateljstva i suradnje s drugim zemljama na temelju međusobnog poštovanja, obostranih koristi i rezultata u kojima obje strane dobivaju. Spremni smo raditi sa svim zemljama kako bi održali pošteno, otvoreno i nediskriminirajuće poslovno okruženje, i osigurali da sigurna, pouzdana i kvalitetna informatička tehnologija osnaži globalni gospodarski oporavak i pomogne poboljšati živote ljudi u cijelom svijetu. Vjerujemo da međunarodna zajednica jasno uviđa “političke trikove male skupine američkih političara i neće slijepo plesati za SAD-om – zaključilo je diplomatsko predstavništvo Kine.

Sjedinjene Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je u petak u intervjuu Hini američki državni tajnik Mike Pompeo za posjeta Hrvatskoj. (24.sata.hr)

Facebook Comments