SDP bira predsjednika između Grbina i Kolara

Danas se održava drugi krug izbora u SDP-u na kojima će nešto više od 11.500 članova između Peđe Grbina i Željka Kolara izabrati četvrtog predsjednika SDP-a, nakon što je Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju napustio čelo stranke.

Zbog nepravilnosti uočenim na izborima prošle subote na tri biračka mjesta – u Vukovaru, Gračacu i Garčinu, koje bi mogle utjecati na konačni izborni rezultat, ponovit će se izbori i za članove Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.

U prvom krugu Grbin 41,23%, a Kolar 25,53% glasova

U drugom krugu SDP-ovci će novog predsjednika birati na 286 biračkih mjesta u šest izbornih regija.

U prvom krugu, prema konačnim rezultatima izbora, Peđa Grbin dobio je 3573 glasa, odnosno 41,23%, dok je drugoplasirani Željko Kolar osvojio 2212 glasova, tj. 25,53%.

Ranko Ostojić dobio je 1511 glasova, što je 17,44%, Mirela Ahmetović 1286 ili 14,84%, a Marino Percan 50 glasova odnosno 0,58%.

Grbina se smatra kandidatom kritičara Bernardićeva načina vođenja stranke i ekipe kojom je bio okružen u svom mandatu, dok se Kolara apostrofira kao eksponenta Bernardiću bliske struje u stranci.

Tijekom prošlotjedne kampanje za drugi krug Grbin je poručivao kako se ne bi ni kandidirao za predsjednika da je mislio da bi Kolar bio dobar predsjednik stranke, a Kolar je izražavao uvjerenje da je zaostatak od gotovo 16% za Grbinom dostižan.

Obojica su obećala da će im među prvim potezima biti promjena stranačkih pravila, kako bi sve članice i članovi mogli glasati na unutarstranačkim izborima, neovisno o tome imaju li dugova za članarinu.

Naime, na ovim izborima je od oko 32.000 članova SDP-a mogla glasati tek trećina koja je imala podmirenu članarinu. U prvom krugu, od 11.585 članova s pravom glasa, na izbore ih je izašlo oko 75%, odnosno, 8701 članica i član SDP-a.

Premda rezultati izbora za članove Predsjedništva SDP-a nisu konačni, kandidati za Predsjedništvo s najvećim brojem glasova, koji automatski postaju potpredsjednici SDP-a su Biljana Borzan s osvojena 5463 glasa, Sabina Glasovac koja je dobila 4688 glasova, Ranko Ostojić sa 4504 i Siniša Hajdaš Dončić sa 4338 glasova.

U Predsjedništvo većinom izabrani kandidati skloni Grbinu

Od 17 članova Predsjedništva većinski su izabrani kandidati skloni Grbinu, a najviše negodovanja izazvala je mogućnost da u Predsjedništvo uđe i Željko Sabo, vukovarski SDP-ovac i bivši saborski zastupnik, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog političke korupcije.

Kritičari Sabi ne osporavaju činjenicu da je kaznu odslužio i da je prošlo rehabilitacijsko razdoblje, međutim, tu mogućnost smatraju reputacijskom štetom za SDP, koji si oduzima pravo na kritiku HDZ-a zbog korupcije.

Grbin će glasati prije podne u Puli, a Kolar poslije podne u Klanjcu, dok je konferencija za medije Središnje izborne komisije predviđena nakon 20 sati.

Sličan raspored očekivao se i prošle subote, no, prvi nepotpuni i neslužbeni rezultati objavljeni su gotovo pet sati nakon zatvaranja birališta u 18 sati zbog kompliciranog načina izbora po kojem su SDP-ovci prvi put birali predsjednika, 17 članova Predsjedništva i 103 člana Glavnog odbora po principu “jedan član, jedan glas”. Novim pravilima u stranačka tijela uveden je potpuni rodni paritet pa će SDP ubuduće u svim tijelima imati jednak broj žena i muškaraca.

Nakon druge biračke runde, ipak se ne očekuje toliko kašnjenje s objavljivanjem rezultata budući da se bira između dva predsjednička kandidata, a za Predsjedništvo i Glavni odbor izbori se ponavljaju samo na tri biračka mjesta.(hrt)

Facebook Comments