Peđa Grbin predsjednik SDP-a

Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a. U drugom krugu izbora za čelno mjesto stranke osvojio je 5127 glasova odnosno 65%, a Željko Kolar 2760 glasova, odnosno 35%.

Na izborima je glasalo oko osam tisuća članova stranke. U prvom istupu Peđa Grbin istaknuo je da se SDP treba mijenjati i da to počinje već večeras. Protukandidat Željko Kolar čestitao je novom predsjedniku. Sastanak novoizabranog predsjedništva stranke s novim predsjednikom zakazan je za nedjelju u 16 sati.U pobjedničkom govoru Grbin je zahvalio svim članovima, suradnicima, protukandidatima, ali i svojim prethodnicima Ivici Račanu, Zoranu Milanoviću i Davoru Bernardiću, od kojih je, kako je rekao, naučio da biti predsjednik SDP-a ne znači samo biti na čelu jedne političke stranke.

– Biti predsjednik SDP-a znači ogromnu čast i odgovornost i biti na čelu građanske i lijeve Hrvatske i onih progresivnih opcija koji su našu zemlju uvijek gonile naprijed. SDP je uvijek bio i bit će takva stranka, poručio je Grbin.

Da bismo to mogli ostvariti, moramo se mijenjati, a to promjena počinje već večeras jer već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao i tko je koga podržavao. Od večeras mi smo jedan SDP, koji radi za bolju budućnost Hrvatske, kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji radi za sve, ali isto tako i SDP u kojem rade svi. Stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema onima koji su u međuvremenu otišli, stranka iz koje ne isključujemo, stranke u kojoj jedino uključujemo, istaknuo je.

Kazao je da želi biti na čelu SDP-a koji pobjeđuje te je pozvao sve da mu pomognu stvoriti takvu stranku jer “to ne činimo samo zbog sebe nego to činimo zbog boljitka našeg društva i Hrvatske”.

– Želim da SDP u Hrvatskoj vodi jasnu politiku koja će se brinuti samo o jednom, a to su stvarni problemi naših sugrađana i načini na koje ćemo ih rješavati. Ne želim politiku konflikta i sukoba, u kojoj se prepucavamo i svađamo, želim politiku u kojoj stvaramo, naglasio je.

Dodao je da želi politiku u kojoj ćemo već od sutra početi govoriti o ključnim stvarima za našu domovinu, poput Nacionalne razvojne strategije, donošenja novog Ovršnog zakona, kao što je rasprava o ekonomskoj politici koju će Hrvatska voditi za vrijeme covid-krize. Sve ono dobro što dođe iz bilo koje političke opcije, mi ćemo podržati. Ono što je loše, kritizirat ćemo i nuditi rješenja jer ova stranka ne može biti samo stranka kritizerstva i pozerstva. SDP mora biti stranka ozbiljnog i konkretnog vođenja politike, kazao je Grbin.

“Neće biti suspenzija niti raspuštanja stranačkih organizacija”

U razgovoru s novimarima Grbin je poručio kako želi da ga se upozorava na greške kako što je on upozoravao Davora Bernardića. Odbacio je tezu da je htio rušiti Davora Bernardića istaknuvši da je samo reagirao na ono što je smatrao lošim te poručio kako od svojih kolega i kolegica očekuje da postupaju na isti način.

Naglasio je da u stranci neće biti suspenzija niti raspuštanja stranačkih organizacija, da će raditi na jačanju postojećih organizacija i osnivanju novih diljem Hrvatske. Najavio je i promjenu odredbe o pravu glasa članova stranke na način da se svima omogući prvao glasa.

U vezi s predstojećim lokalnim izborima najavio je da će SDP imati kandidata u Zagrebu. Taj kandidat neće biti samo kandidat SDP-a, biti će kandidat svih onih progresivnih, građanskih i lijevih stranka koje istinske žele promjene u Zagrebu. Na upit hoće li to biti Tomislav Tomašević iz platforme Možemo odgovorio je da takvoj odluci prethode razgovori s drugim političkim opcijama i gradskom organizacijom. Priznao je da je izbor Željka Sabe u Predsjedništvo SDP-a teret za stranku.(hrt)

Facebook Comments