Nove mjere u Primorsko-goranskoj županiji; ograničenja za svadbe, sahrane i velika okupljanja

U Primorsko-goranskoj županiji danas su na snagu stupile nove protuepidemijske mjere. U toj županiji koronavirus se širi, pa je tako jučer objavljeno da je tijekom 24 sata registrirano još 20 novih slučajeva, uz tri umrle osobe. Zbog povećanog broja novozaraženih posljednjih dana županijski Stožer civilne zaštite predložio je uvođenje mjera koje je Nacionalni stožer prihvatio.Od danas na javnim događanjima, manifestacijama i okupljanjima u zatvorenim prostorima može biti prisutno najviše 500 osoba, a na otvorenim prostorima 1000 osoba. Moguće je dopustiti iznimku od tog pravila ako organizatori osiguraju posebne uvjete, koji uključuju sjedeća mjesta za sve sudionike uz minimalni razmak od dva metra, te organizaciju redarske službe i detaljan plan odvijanja događaja koji mora odobriti Civilna zaštita. Uz to, na svim privatnim okupljanjima i svečanostima poput vjenčanja, sahrana, i rođendanskih proslava može biti prisutno najviše 50 osoba.

Posebno se ističe preporuka starijim osobama i onima iz rizičnih skupina da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz u vremenu od 6,00 do 8,30 sati, osim kada je to zaista nužno. Ostale mjere uključuju obavezno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i osiguravanje uvjeta za održavanje distance kod rada u zatvorenim prostorima.

SAMOIZOLACIJA ZA GIMNAZIJALCE
Prema jučerašnjem izvještaju županijskog Stožera, smiruje se stanje u velikom lokalnom žarištu, Domu za starije osobe u Delnicama. Ondje je po posljednjim podacima 13 zaraženih, dok se 48 osoba oporavilo. Sedam korisnika Doma još je u bolnici. Do sada ih ju umrlo osmero, od čega dvoje u noći sa subote na nedjelju.

Novi list javlja da će u samoizolaciju morati dva razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije. Radi se o pedesetak učenika trećeg i četvrtog razreda kojima je samoizolacija propisana nakon što je u subotu i nedjelju otkriven po jedan zaraženi gimnazijalac. Za vrijeme dvotjedne samoizolacije učenicima je organizirana online nastava.(telegram.hr)

Facebook Comments