Reformi ni na vidiku, pamtimo ih jedino po aferama: Plenkiju i ekipi dajemo slabašnu trojku

BEZ REFORMI Rad Vlade obilježila je pandemija COVID-19, ali i afere (Rimac-Vjetroelektrane, Janaf…). Prosječna ocjena njihova dosadašnjeg rada je slabašna trojka…

Imamo Vladu koja radi ono što im premijer kaže. Ministri nemaju individualnosti niti osobnosti. Plenković je ostao sam na sceni, a što njemu ide bolje to Vladi ide gore, rekao nam je Žarko Puhovski, politički analitičar.
Hrvatski sabor glasovao je o povjerenju 23. srpnja novoj, 15. Vladi i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković. O povjerenju Vladi, Sabor je glasovao nakon završetka rasprave, a vladajuća većina mogla je konačno odahnuti.

Od toga dana je prošlo 74 dana, a novinari 24sata su ocijenili njihov dosadašnji rad. Većina ministara, ali i sam premijer dobili su ocjenu 3, a petica je svima bila nedostižna.
Najviše dobio premijer
Jasno da i te ocjene valja uzeti s rezervom, jer Vlada u doba pandemije i nije mogla u punoj mjeri pokazati što može i što zna. Ili ne zna. U ta dva mjeseca stigle su ih i doista teške afere, u kojima je opet bio neizostavan touch članova HDZ-a (afera Rimac-Vjetroelektrane, Afera Janaf…).
Najvišu ocjenu dobio je ministar financija Zdravko Marić, koji se iskazao u spašavanju radnih mjesta u jeku pandemije, ali i reformi o smanjivanju poreza. Najviše je podbacio ministar obrane Mario Banožić, on je upao u resor o kojem nema puno znanja, ali i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se više bavi unutarnjom politikom. Uz to, ne reagira pravovremeno na provokacije iz susjednih zemalja (kad je mađarski predsjednik Viktor Orban objavio kartu velike Mađarske.).

 • Najviše je profitirao sam Plenković, dobio je sve. Jeftinu većinu u Saboru, odluku Ustavnog suda da su sve odluke stožera u skladu sa zakonom, pravna mišljenja da je u pravu da on kao premijer ne smije znati za istrage. Pomirbu sa Srbima. Pa što bi više poželio.
 • S druge strane imamo ministre koji izbjegavaju upasti u skandale – kaže Puhovski.
  ‘Ministri se boje medija’
 • Dok govore svi spominju premijera i njegovu nedodirljivost. Ne znamo koga se ministri više boje: samog premijera ili medija. Jasan je i koncept njihovog rada. Za sve što je dobro za državu zaslužan je premijer, ali za sve loše premijer ne zna, nije čuo niti vidio – rekao je Puhovski, kojeg smo pitali znači li to da su ministri njegove lutke na koncu.
 • To je činjenično točno, ni po čemu nas nisu uvjerili da to nisu. Premijer se okružio s jakim ličnostima koje mu drže leđa, kao što je Božinović, koji se boji policije, Medved, Butković, ali s Marićem koji jedini ima neke jasne rezultate. U korist mu ide i impotentna oporba. Nažalost, ne vidim sposobnost, ali ni želju Vlade za velikim reformama – zaključio je Puhovski.
  S njim se ne slaže drugi politički analitičar Davor Gjenero koji smatra da je, s obzirom na okolnosti, Vlada dobro radila.
 • Vlada je kolektivno tijelo i samo na takav način mogu funkcionirati. Posebno bih pohvalio ministre Božinovića i Marića koji dobro vode svoje resore, a veseli me i najavljena velika reforma javne uprave – rekao je Gjereno.
  Vlada je od političkih eksperata 24sata dobila mršavu trojku. (24sata.hr)
Facebook Comments