Beroš i Capak o epidemiološkoj situaciji i novim mjerama

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, nakon konferencije za novinare povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce, komentirali su epidemiološku situaciju.

Ministar Vili Beroš rekao je da su mnoge dodatne mjere na tapeti, međutim da će se aktivirati kada za to bude potreba, odnosno kada epidemiološka situacija bude ukazivala na njihove potrebe.

– Najpouzdaniji način sprječavanja širenja virusa je održavanje fizičke distance, ali postoje okolnosti kada nije moguće održavati distancu i tada je potrebno nositi maske. Maska štiti više druge od nekoga tko je potencijalno zaražen, nego obratno, rekao je.

Osvrnuo se i na situaciju u čakovečkoj bolnici.

– Nalaz zdravstvene inspekcije je u tijeku, kao i izvidi. Situacija je kompleksna, čekaju se još neki nalazi koji duže traju. Najveći dio izvida je obavljen i kad se dobiju ostali elementi, postupat će se u skladu s utvrđenjima.

Ministar Beroš prokomentirao je i ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekavši kako je svima jasno da se ne ponaša u skladu s preporukama zdravstvene struke.

Krunoslav Capak rekao je da se o obvezi nošenja maski u zatvorenim prostorima razgovara u sklopu priprema za hladnije dane i dolaskom ostalih respiratornih infekcija i gripe.

– Kontinuiramo provodimo razgovore. Prošli tjedan imali smo razgovore i s biskupskom konferencijom. Nastojimo pripremiti mjere i za hladnije dane i velike vjerske blagdane koji nam dolaze, rekao je Capak.

Istaknuo je da su o tome razgovarali i s ugostiteljima koji nemaju ništa protiv toga.

– Datum nismo još odredili, ali bit će vrlo brzo, rekao je Capak.

Dodao je i da su ugostitelji za to da se pojačaju kontrole jer smatraju da stradaju oni koji se drže mjera i preporuka, a ne oni koji se ne drže, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Capak se osvrnuo na pisanje medija da je primio prijetnje smrću.

– Prijetnju sam primio prije mjesec dana. Prijavio sam policiji koja provodi istragu i o tome ne mogu razgovarati, rekao je te istaknuo da se ne boji za svoj život i da se ne osjeća ugroženim. Dodao je i da sinoć nije gostovao na jednoj televiziji jer mu je majka završila u bolnici. (hrt)

Facebook Comments