Rajko Ostojić dao ostavku, Grbin pripremio veliku kadrovsku rošadu, doznajemo detalje

Ostojić je mandat stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora, kao nova potpredsjednica Sabora spominje se Sabina Glasovac

Uoči prve sjednice Predsjedništva SDP-a koju je sazvao novi predsjendik stranke Peđa Grbin, pala je prva ostavka. U kratkom pismu SDP-ovcima Rajko Ostojić je objavio da svoj saborski mandat stavlja u mirovanje, čime se automatski povlači s dužnosti potpredsjednika stranke.

Ostojić je u pismu čestitao Grbinu na izboru za predsjednika stranke te podsjetio kako je jedna od glavnih točaka njegove medijske kampanje u unutarstranačkim izborima bila upravo njegova smjena s dužnosti potpredsjednika Sabora. – Također je svima poznato kako naš novoizabrani predsjednik nije bio moj izbor za predsjenika SDP-a Hrvatske kao što ja nisam njegov za potpredsjednika Sabora – napisao je Ostojić.

Mandat je stavio u mirovanje do završetka lokalnih izbora, a predložio je da se za potpredsjednika(cu) Sabora umjesto njega imenuje nekoga tko je sudjelovao u utrci za šefa stranke.
Predsjedništvo koje se sastalo u 16 sati će Peđu Grbina predložiti za predsjednika Kluba zastupnika SDP-a, a na Grbinov prijedlog u Saboru bi trebalo biti još kadrovskih rošada.

Kako smo neslužbeno doznali, Grbinov je prijedlog da se umjesto Rajka Ostojića za podpredsjednicu Sabora imenuje Sabina Glasovac.

Od trinaest saborskih odbora u kojima SDP ima predsjednika ili podpredsjednika odbora, do rošade bi trebalo doći u njih tri. U sva tri trebali bi se maknuti bliski suradnici bivšeg predsjednika Davora Bernardića. Tako Grbin traži da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dojučerašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas, a da se umjesto njega imenuje njemu blizak Siniša Hajdaš Dončić.

Nadalje, s funkcije predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju smijenilo bi se bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i tu bi dužnost trebao preuzeti Arsen Bauk. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Bernardiću bliska Renata Sabljar Dračevac, također bi se povukla s te dužnosti, a zamijenila bi je Grbinova protukandidatkinja na izborima za novog predsjednika SDP-a, Mirela Ahmetović.

Na prvoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a stranački šef predstavlja i ime novog glavnog tajnika stranke, a to bi trebao biti Vedran Babić koji mu je bio i direktor kampanje. Tijekom predizborne kampanje SDP-ovci su mu zamjerali Babića i to zato što je imao dug za članarinu. Babić je, navodno, Grbinu obećao da će cijeli dug podmiriti u utorak.

Među SDP-ovcima se pričalo kako predsjendik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima ambiciju preuzeti Glavni odbor, no od toga nema ništa, nego Grbin za tu dužnost predlaže bivšu saborsku zastupnicu Mariju Lugarić.

Jedna od bitnih funkcija u stranci je i financijski direktor što bi trebao postati Igor Cigula. Riječ je o pročelniku za financije u Krapinsko-zagorskoj županiji koji će promijeniti radno mjesto i doći na plaću u SDP. Navodno bi Cigula bio izbor za financijskog direktora SDP-a i u slučaju da je u drugome krugu za izbor predsjednika stranke pobijedio zagorski župan Željko Kolar, tim prije što je njegov suradnik u županiji.

Predsjednik SDP-a Grbin se, kako nam kažu njegovi bliski suradnici, pripremio i za otvoreni razgovor o članstvu bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe u Predsjedništvu stranke. Činjenica je da je Sabo izabran na tu dužnost u demokratskoj proceduri, na izborima jedan član – jedan glas, no Grbin smatra da njegovo prisustvo u ovom najvišem stranačkom tijelu šteti SDP-u i ruši njegovu vjerodostojnost jer je Sabo osuđen za političku korupciju.

Sabi bi se dala prilika da se sam povuče, a ako je ne iskoristi, poduzimati će se drugi koraci, ali nije poznato koji. (jutarnji.hr)

Facebook Comments