Trump: Ne bojite se koronavirusa; javio se i Biden

Nakon tri noći provedene u vojnoj bolnici Walter Reed, američki predsjednik Donald Trump vratio se u Bijelu kuću. Iz Marylanda je u Washington prebačen vojnim helikopterom Marine One. Liječnici kažu da mu se stanje poboljšalo, no nastavlja s terapijom za COVID-19.
Svaki detalj izlaska Donalda Trumpa iz bolnice u Bethesdai i povratka u Bijelu kući bio je pomno isplaniran, poruka naciji i biračima kako se predsjednik osjeća dobro. Iz vojne bolnice u Marylandu išetao je sigurnim korakom. Nije odgovarao na pitanja novinara. Helikopter Marine One u Washington ga je prebacio za desetak minuta.

Kamere su pratile predsjednikov dolazak pred Bijelu kuću, penjanje stepenicama na Trumanov balkon s kojeg je, skinuvši prije toga masku, salutirao posadi helikoptera.

Trump se oporavio, no liječnici napominju da još uvijek nije potpuno izvan opasnosti. I dalje prima steroid deksametazon, kao i lijek remdesivir. Nema nuspojave, kazao je njegov liječnik, ali nije htio odgovoriti na pitanja o stanju predsjednikovih pluća i kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.

Trump poslao poruku građanima da se ne boje koronavirusa

Nakon povratka u Bijelu kuću iz bolnice ponovio je poruke građanima da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima.

Osim što je ponovio da je mnogo naučio o koronavirusu, Trump je ponovio i ranije poruke o tome da se koronavirusa ne treba bojati.

  • Jedna stvar je sigurna. Ne dopustite da zavlada nad vama i preuzme vaše živote, ne bojte se, pobijedit ćete ga, rekao je Trump, koje je građanima poručio i da izađu van, no i da budu oprezni.

Ustvrdio je da je SAD najbolja zemlja na svijetu koja ima najbolju medicinsku opremu i lijekove, a kada je rijeć o cijepivu, rekao je da ono dolazi “momentalno”.

Izjavio je i da je bolnicu mogao napustiti još prije dva dana jer se osjećao sjajno, bolje no u zadnjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada “možda i imun” na koronavirus.

Trump je u petak objavio da je zaražen koronavirusom te je kasnije toga dana prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed kod Washingtona, dok je u ponedjeljak najavio da će kasnije tijekom dana napustiti bolnicu, pri čemu je građanima poručio i da se ne boje covida-19.

  • U 18,30 sati izlazim iz sjajne bolnice Walter Reed. Osjećam se jako dobro! Ne bojte se covida-19. Ne dopustite da vam upravlja životom. Pod Trumpovom administracijom razvili smo odlične lijekove i stekli odlična znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina, napisao je Trump ranije na Twitteru.

Inače, osim Trumpa, koronavirus je zahvatio i njegovu suprugu Melaniju, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, kao i glasnogovornicu Kayleigh McEnany.

Kako je Trumpov medicinski tim rekao novinarima ispred bolnice, američki predsjednik u posljednjih više od 72 sata nije imao temperaturu, a razina kisika u organizmu mu je normalna.

Međutim, liječnici su odbili odgovarati na pitanja o bilo kakvim posljedicama koju bi bolest mogla imati na Trumpova pluća, ili pak otkriti kada je posljednji put bio negativan na koronavirus.

Biden pozvao Trumpa da uputi poruku o važnosti nošenja maski

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden iznova je prozvao republikanskog protukandidata i aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog umanjivanja ozbiljnosti koronavirusa, pozvavši ga da uputi poruku o važnosti nošenja maski.

  • Nadao bih se da će predsjednik nakon što je prošao ono što je prošao – i drago mi je što se, čini se, prilično dobro drži – Amerikancima prenijeti pravu poruku: Maske su važne, izjavio je Biden.

Trump je bolnicu napustio noseći masku, no skinuo ju je dok je na trijemu Bijele kuće pozirao fotografima i snimateljima, masku nije nosio ni u objavljenom videu, a zasad ostaje nepoznato je li Biden pogledao taj video.

Biden, koji je suočavanje aktualnog američkog predsjednika s pandemijom koronavirusa stavio u središte svoje kampanje, usredotočio se na Trumpovu nespremnost da u potpunosti prihvati maske, čije su nošenje zdravstveni stručnjaci, uključujući i Trumpovu administraciju, izdvojili kao možda najučinkovitiji alat za zaustavljanje širenja bolesti.

  • Kakav je to “mačo” stav, neću nositi masku, Budi domoljub, zaboga”, poručio je Biden. (hrt.hr)
Facebook Comments