Trump planira sudjelovati u sljedećoj predsjedničkoj debati

Američki predsjednik Donald Trump, kojemu je prošli tjedan dijagnosticiran COVID-19, planira sljedeći tjedan sudjelovati u predsjedničkoj debati s demokratom Joeom Bidenom, a dvoje kandidata za potpredsjednika tijekom svoje debate bit će razdvojeno zaštitom od pleksiglasa.

– Predsjednik namjerava sudjelovati u debati, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tim Murtaugh za mrežu Fox News manje od jedan sat nakon što je Trump napustio bolnicu Walter Reed gdje se liječio od bolesti COVID-19, prenosi agencija dpa.

Druga debata, tijekom koje kandidati odgovaraju na pitanja glasača, trebala bi se održati 15. listopada u Miamiju. Postoji zabrinutost da je Trump možda bio zaražen tijekom prve predsjedničke debate s Bidenom, kad su stajali udaljeni dva metra.

Obojica su u sedamdesetim godinama i zbog svoje dobi u kategoriji visokog rizika ako se zaraze koronavirusom. Biden je proteklih dana u više navrata testiran na virus i nalaz je bio negativan. Rekao je da je voljan sudjelovati u sljedećoj debati ako zdravstveni stručnjaci kažu da je to sigurno.

Smjernice američkih centara za kontrolu i sprečavanje bolesti nalažu da ljudi koji imaju COVID-19 najmanje 10 dana ostanu u samoizolaciji nakon pojave simptoma, no upozoravaju da neki mogu ostati zarazni i nakon toga.

Harris i Pence debatirat će razdvojeni zaštitom od pleksiglasa

Potpredsjednička debata potpredsjednika Mikea Pencea i demokratske kandidatkinje za potpredsjednicu Kamale Harris treba se održati u srijedu, a njih dvoje bit će razdvojeni pleksiglasom, prenose agencije.

Ta je odluka donesena nakon što je predsjednik Trump objavio da je zaražen koronavirusom.

Harris i Pence stajat će tijekom debate gotovo četiri metra udaljeni jedno od drugog, piše agencija AFP. Iz opreza neovisno povjerenstvo koje organizira dvoboj postavit će zaštitu od pleksiglasa, prenosi Politico, pozivajući se na izvor iz povjerenstva.

Mike Pence (61) testiran je na koronavirus i nalaz je bio negativan, no zabrinutost raste zbog toga što se Trump zarazio. Pence nije bio na debati Trumpa i Bidena u Clevelendu u Ohiju, ali je bio u Bijeloj kući 26. rujna kada je Amy Coney Barrett nominirana za sutkinju Vrhovnog suda. Više sudionika tog događaja, a među njima Donald i Melania Trump, nakon toga bilo je pozitivno na koronavirus.

Kamala Harris (55), koju je Joe Biden izabrao za svoju potpredsjednicu u utrci za Bijelu kuću, sučelit će se s Mikeom Penceom u Salt Lake Cityju (država Utah) u srijedu navečer.

Ta debata dvoje kandidata za potpredsjednika postala je iznimno važna s obzirom na to da je Donaldu Trumpu dijagnosticiran COVID-19 te zbog dobi Trumpa (74), odnosno Bidena (77).

Prema američkom ustavu, u slučaju bolesti ili smrti predsjednika Sjedinjenih Država dužnost preuzima potpredsjednik. (hrt)

Facebook Comments