Ursula von der Leyen negativna na Covid-19

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen završila je na jedan dan u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženom osobom u Portugalu prošli tjedan. Prvi test je pokazao da je negativna, čekao se drugi.

  • Upravo su stigli rezultati mog testiranja na Covid-19. Ponovno sam negativna. Ostajem u samoizolaciji do sutra navečer, kao što to predviđaju važeći propisi, objavila na Twitteru.
    I predsjednik Europskog vijeća Charlesa Michela proveo je tjedan dana u samoizolaciji, nakon što se pokazalo da je zaražen jedan od njegovih zaštitara.

Diljem Europe, uvode se strože mjere za suzbijanje zaraze. Pariz od sutra zatvara sve barove. Restorani smiju raditi do 22 h ako budu poštovali nove sanitarne mjere, poput popisivanja gostiju na ulasku. Učionice smiju biti na pola popunjene, zatvaraju se teretane, ali ne i kina, kazališta, muzeji.

Nakon što je drugi najveći svjetski kinooperater Cineworld objavio da zatvara dvorane u Velikoj Britaniji i SAD-u, ostavljajući 45 tisuća nezaposlenih, premijer Boris Johnson pozvao je građane da idu u kino.

  • Već smo uložili 190 milijardi funti u očuvanje radnih mjesta, od toga smo dali i 30 milijuna funti potpore lokalnim kinima koja mogu raditi poštujući mjere opreza, izjavio je Johnson.

Velika Britanije ima više od pola milijuna oboljelih i najviše umrlih u Europi, no planiraju cijepiti nešto više od polovice stanovništva. Prije svega starije od 50 godina te djelatnike u zdravstvu i staračkim domovima.

Poznat po uspješnoj borbi s pandemijom, Island ima 10 umrlih i oko 3 tisuće zaraženih. No u samo u posljednja tri tjedna, zarazilo se čak 700 osoba. Uglavnom zbog dvojice francuskih turista koji nisu poštovali samoizolaciju.

Od posljedica Covida-19, u 81. godini je preminuo slavni japansko-francuski modni dizajner Kenzo Takada, usred Pariškog tjedna mode. Svojim živim kreacijama s motivima cvijeća, kaligrafije i suvremenog slikarstva, slavio je modu i život. (hrt.hr)

Facebook Comments