Bruxelles zatvara kafiće i barove na mjesec dana

Kafići i barovi u Bruxellesu bit će zatvoreni mjesec dana kako bi se usporilo širenje koronavirusa, s čim se teško mire njihovi vlasnici koji tvrde da su privatne večernje zabave po kućama i stanovima veći širitelji virusa.

Odluka se odnosi na 19 gradskih općina koje čine regiju glavnog grada Bruxellesa. Stupa na snagu u četvrtak ujutro i trajat će do 8. studenoga.

Restorani mogu ostati otvoreni.

Belgija u posljednjih sedam dana ima vrlo veliki rast novozaraženih, oko 2500 dnevno, što je za 57 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

Predstavnici udruge ugostitelja odmah su kritizirali kao “preradikalnu” mjeru zatvaranja kafića i barova.

– Zatvaraju se mjesta gdje se provode mjere, a s druge strane ništa se ne poduzima protiv ilegalnih privatnih okupljanja. Treba samo otići na društvene mreže i vidjeti koliko ih se organizira, rekao je predstavnik jedne ugostiteljske udruge Fabian Hermans.

Samo jučer bilo je 17 takvih okupljanja, dodaje Hermans.

Nova belgijska vlada jučer je pozvala građane da ograniče bliske kontakte na najviše četiri osobe. Dakle, jedna osoba može biti u bliskom fizičkom kontaktu s najviše tri duge osobe bez potrebe socijalne distance i nošenja maske. Te tri osobe moraju biti iste tijekom mjesec dana. U posjet doma može se pozvati najviše četiri osobe, koje ne moraju biti “bliski kontakti”, ali je potrebno držati razmak od 1,5 metra ili nositi masku.

Riječ je o preporukama, jer je takve mjere nemoguće kontrolirati.(hrt)

Facebook Comments