Todorić i suoptuženici oslobođeni

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zlouporabu na štetu te tvrtke u vrijednosti 1,25 milijuna eura.Na optuženičkoj klupi uz Todorića su bili nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Presudu je objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić.

Štampar Stipić rekla je da nije dokazano da su Todorić, Huljev, Canjuga i De Rossi počinili kaznena djela na način kako im se to stavlja na teret u optužnici. Da bi bili proglašeni krivima, dodala je, mora biti dokazan svaki navod iz činjeničnog opisa.

– No u ovom postupku činjenični navodi iz optužnice u odnosu na prvo – do četvrtooptuženika nisu dokazani, rekla je Štampar Stipić.

– Nakon ovako provedenog dokazanog postupka, jedina ispravna i na zakonu utemeljena odluka je oslobađajuća presuda u odnosu na sve optuženike, poručila je.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.(hrt)

Facebook Comments