U Madridu izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa

Unatoč protivnoj odluci suda, španjolska vlada je proglasila izvanredno stanje u Madridu zbog pandemije pa će više od 3 milijuna stanovnika smjeti napuštati grad jedino u hitnim slučajevima.
Izvanredno stanje proglašeno je dan nakon što je sud u Madridu bio odbacio te iste vladine mjere.

  • Možemo ili prekrižiti ruke, ili zaustaviti virus. U Madridu se virus intenzivno širi, a situacija bi mogla izmaknuti kontroli. Izvanredno stanje smo proglasili kako bismo ograničili kretanje stanovnika, a time i daljnje širenje virusa, ministar zdravlja Salvador Illa na konferenciji za medije.

Ukupno 4,8 milijuna stanovnika u Madridu, te njegovih osam predgrađa poput Getafea, Leganésa i Parle, smjet će izlaziti iz grada jedino kada idu na posao, u škole, zdravstvene institucije, na sudove, financijske institucije te u slučaju više sile. U Madrid će se smjeti ulaziti pod istim uvjetima. Policija će se popodne nanovo rasporediti na prilazima gradu kako bi kontrolirala poštuju li građani odredbu.

Stanovnici moraju sa sobom nositi potvrdu s posla kako bi mogli opravdati izlazak i ulazak. Kazne za prekršaje iznose 600 eura.

  • To su iste mjere koje su bile na snazi prethodnih dana, napomenuo je Illa pa objasnio “mjere ostaju iste samo je drugačiji zakonski okvir”.

Središnja vlada u slučaju opće ugroze, prema ustavu smije proglasiti izvanredno stanje kojem se mora podvrgnuti svaka od 17 autonomnih pokrajina. Izvanredno stanje će biti na snazi idućih 15 dana, a eventualno produženje mora odobriti španjolski parlament. U Španjojlskoj je izvanredno stanje bilo na snazi od 14. ožujka do 21. lipnja. Nakon toga je svaka od 17 pokrajina, među kojima i Madrid, provodila vlastite mjere za suzbijanje koronavirusa.

U Madridu je u posljednja dva tjedna više od 700 inficiranih osoba na 100.000 stanovnika čime je to glavni grad s najviše oboljelih u Europi. Policija i vlada već danima savjetuju stanovnicima da ne izlaze na ulice ako ne moraju. U Madridu se smije okupljati najviše 6 osoba, a trgovine, restorani i kafići rade s 50 posto korištenog prostora. Smiju posluživati hranu i piće do 22 sata, a s radom prestaju u 23 sata. Nakon toga smiju biti otvorene samo ljekarne i benzinske crpke, a dopuštena je i dostava hrane. Nogometne utakmice igraju se bez publike, te uz minimalno prisustvo novinara. (hrt.hr)

Facebook Comments