Svjetski dan mentalnog zdravlja: Važnost dostupnosti zdravstvenih usluga

S ciljem promicanja i zaštite mentalnog zdravlja danas se, u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH), organizira Svjetski dan mentalnog zdravlja, a ovogodišnji je slogan Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost.
Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja dolazi u vremenu i okruženju neizvjesnosti i izrazitih promjena naših života i načina življenja kao posljedica pandemije COVID-19. Iako smo skloniji pridavati veću pozornost tjelesnom zdravlju, upravo smo u ovom vremenu bremenitom mnogobrojnim izazovima imali mnoštvo prigoda spoznati važnost mentalnog zdravlja – ističe se u priopćenju.

Mentalno zdravlje je, navode, dio sveukupnosti zdravlja te je od neprocjenjivog značaja, osobito kada se govori o ljudskom biću u njegovoj jedinstvenosti i cjelovitosti.

Briga o mentalnom zdravlju nikada nije završena niti može biti dostatna, a poglavito zbog stalnog porasta pojavnosti psihičkih poremećaja o kojima se govori kao o javnozdravstvenom problemu.

Tu se posebno misli na veliki broj poremećaja koji su povezani sa stresom, a koji su posljedica današnjeg načina života i neusklađenosti naših iskonskih potreba i mogućnosti sa zahtjevima svakodnevnog življenja.

  • Briga oko mentalnog zdravlja ne odnosi se isključivo na promicanje mentalnog zdravlja u smislu svijesti o njegovom postojanju i nadasve njegovoj važnosti, nego i na isticanje spoznaja o zdravim načinima ponašanja, življenja i suobraćanja, prevenciji razvoja psihičkih poremećaja te svekolikoj brizi, zaštiti i unaprjeđenju dobrobiti osoba s duševnim smetnjama – zaključuje se u priopćenju Klinike za psihijatriju Vrapče. (hrt.hr)
Facebook Comments