Grčka kritizira slanje turskog broda u istočno Sredozemlje

Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je slanje turskog istraživačkog broda u istočno Sredozemlje velika eskalacija napetosti koja ugrožava mir i sigurnost u regiji.

Turska mornarica objavila je u nedjelju kasno navečer da će turski brod Oruc Reis u idućih deset dana nastaviti provoditi seizmička istraživanja u istočnom Sredozemnom moru.

Nova turska obavijest putem sustava NAVTEX o istraživanjima južno od Kastelloriza na grčkom epikontinentalnom pojasu, na udaljenosti od samo 6,5 nautičkih milja od grčkih obala, velika je eskalacija, ocijenilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Prema turskoj pomorskoj obavijesti, još dva broda, Ataman i Cengiz Han, zajedno s Orucom Reisom, nastavit će svoje zadaće na području koje uključuje vode južno od Kastelloriza do 22. listopada.

Odluka objavljena nekoliko dana nakon sastanka grčkog i turskog ministra vanjskih poslova, na kojem je Turska obećala da će predložiti datum za nastavak pripremnih razgovora, pokazala je da je Turska nepouzdana i da ne želi dijalog, dodaje grčko ministarstvo. Pozivamo Tursku da opozove svoju odluku.

Turska je dokazala da nije vjerodostojna. Svi koji su vjerovali da Turska misli sve što je kazala prije summita EU-a 1. i 2. listopada sada vide da su bili u krivu, komentirao je glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas.

Grčka i Turska spore se oko prava na resurse u istočnom Sredozemnom moru.
Kriza je eskalirala nakon što je Turska 10. kolovoza poslala istraživački brod Oruc Reis u pratnji ratnih brodova u blizinu Kastelloriza, koji se nalazi samo dva kilometra od turske obale.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji prije summita EU-a.

Europska unija poručila je nakon summita da će kazniti Tursku ako nastavi s istraživanjima nalazišta plina u regiji upozorivši da bi sankcije mogle biti uvedene već u prosincu, što je prema ocjeni Ankare dodatno zaoštrilo njihove odnose.

Nastavit ćemo istraživati, bušiti i štititi svoja prava, poručio je na Twitteru turski ministar energetike Fatih Donmez.(hrt)

Facebook Comments