Kina testira 9-milijunski grad na koronavirus

Kineski grad Qingdao testirat će sve svoje građane, ukupno 9 milijuna ljudi, na covid-19 tijekom pet dana, piše u ponedjeljak BBC.

Testiranje će se provesti nakon što je potvrđeno desetak pozitivnih slučajeva povezanih s lokalnom bolnicom u kojoj se liječe uvezeni pacijenti. Kina je u svibnju testirala cijeli grad Wuhan s populacijom od 11 milijuna, žarište globalne pandemije.

Zemlja je u velikoj mjeri stavila virus pod kontrolu, što je veliki kontrast u odnosu na ostale dijelove svijeta gdje su još uvijek veliki brojevi zaraženih te karantene različitih stupnjeva.

U izjavi objavljenoj na kineskoj društvenoj mreži Weibo zdravstveno povjerenstvo grada Qingdaoa reklo je da je otkriveno šest novih slučajeva i šest asimptomatskih slučajeva.

Svi slučajevi povezani su s istom bolnicom, piše Global Times. Kineske vlasti sada imaju strategiju masovnog testiranja čak i kad je žarište novog koronavirusa relativno malo, navodi se.

Povjerenstvo je dodalo da je pokrenut gradski program testiranja, s pet okruga koji će se testirati u roku od tri dana, a cijeli grad će se testirati u roku od pet dana.

Otprilike 114.862 ljudi – uključujući medicinsko osoblje i novohospitalizirane pacijente u gradskim bolnicama – već je negativno testirano na koronavirus, navodi se. Novi slučajevi pojavljuju se tjedan dana nakon kineskog praznika Zlatnog tjedna – u kojem su milijuni putovali širom zemlje.

Izvještaj Global Timesa koji citira općinski ured za kulturu i turizam Qingdaoa kaže da je grad tijekom ovog razdoblja primio 4,47 milijuna putnika. Kina ukupno ima 85.578 zaraženih, a broj smrtnih slučajeva je na 4634.(hrt)

Facebook Comments