Bjeloruska oporba poziva Lukašenka da odstupi do 25. listopada

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska uputila je u utorak ultimatum predsjedniku Aleksandru Lukašenku, pozvavši ga da se do 25. listopada povuče s vlasti ili će pozvati na masovne prosvjede i opći štrajk.
Bjeloruska oporba traži da Lukašenko, koji je na vlasti od 1994., odstupi s dužnosti od predsjedničkih izbora 9. kolovoza koje smatra namještenima. Oporba je pod velikim pritiskom vlasti i svi njezini vođe završili su ili u pritvoru ili u egzilu.

Obraćajući se vlastima putem društvenih mreža, Tihanovska, koja se nalazi u egzilu u Litvi, dala je Lukašenku 13 dana da podnese ostavku, prekine nasilno gušenje prosvjeda i oslobodi sve političke zatvorenike.

  • Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni do 25. listopada, cijela zemlja izići će mirno na ulice, upozorila je. A 26. listopada počet će nacionalni štrajk svih poduzeća, sve ceste bit će blokirane, a prodaja u državnim trgovinama će se urušiti. Naglasila je da je oporba spremna na dijalog. Ali je kazala da razgovor iza rešetki – nije dijalog.

Tihanovska je bila glavna protukandidatkinja Lukašenku na izborima. Bjeloruska policija u nedjelju je nasilno ugušila redoviti tjedni prosvjed u Minsku, koristeći vodene topove i šok granate i uhitivši stotine prosvjednika, u najbrutalnijoj demonstraciji sile zadnjih tjedana.

Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova zaprijetilo je u ponedjeljak da će koristiti i prave metke bude li potrebno. Od početka prosvjeda u pritvoru su završile stotine prosvjednika. (hrt.hr)

Facebook Comments