Češka vlada zatvara barove i restorane, uvodi online nastavu

Češka: Velik porast novooboljelih, zatvaraju sve na tri tjedna

Češka vlada zatvorit će barove, restorane i klubove od srijede, 14. listopada do 3. studenoga i uvesti nastavu na daljinu u većini škola, u sklopu novih mjera koje uvodi kako bi zaustavila brzo širenje zaraze koronavirusom u zemlji.

Češka bilježi najveći porast broja oboljelih od COVID-19, a broj zaraženih popeo se na gotovo 120 tisuća s oko 25 tisuća, koliko ih je bilo početkom rujna.

Sve je teža i situacija u bolnicama, s obzirom na to da se broj pacijenata od početka listopada udvostručio na više od dvije tisuće.

Suočena s takvom situacijom, vlada nastoji izbjeći strogu karantenu kakva je uvedena u proljeće, a koja je nanijela velike štete gospodarstvu. Mjere su ublažene u ljetu, kada je zemlja izišla iz prvoga vala pandemije s manjim brojem slučajeva nego njezini zapadni susjedi.

“Svjesni smo da imamo jednu priliku i ona mora biti uspješna kako bismo i ovaj put uspjeli svladati epidemiju”, rekao je je premijer Andrej Babiš na konferenciji za novinare, dodavši kako je prioritet da bolnice uspiju izdržati pritisak izazvan znatnim porastom broja oboljelih.

U sklopu novih mjera javna okupljanja bit će ograničena na šest osoba, zabranit će se konzumacija alkoholnih pića na javnim mjestima, a u javnom prijevozu bit će obavezno nošenje maski. Dostava će i dalje biti moguća do 20 sati.

Sva će se nastava, osim predškolskih programa, provoditi online do 1. studenoga. Tvrtke, a posebno bolnice, zabrinute su da bi ta mjera mogla znatno utjecati na njihovo osoblje. Riječ je o dodatnoj mjeri koja se nadovezuje na nastavu na daljinu koja se već primjenjuje za srednje škole.

Sve će se mjere provoditi do početka studenoga, a vlada je priopćila da će se sve mjere, osim nastave na daljinu, popuštati u skladu s epidemiološkom situacijom. Škole će sigurno biti ponovno otvorene 2. studenoga. Vlada je već i prije pooštravala mjere koje se odnose na restorane te je proširila odredbe o uporabi nošenja maski. (24sata.hr)

Facebook Comments