RIGOROZNE MJERE U ZEMLJAMA EUROPE: U Češkoj ne radi ništa osim vrtića, drugi uveli prohibiciju; Pogledajte gdje je baš najgore

Europa se suočava s velikim rastom broja zaraženih novim koronavirusom zbog čega neke europske vlade uvode restriktivnije mjere, javljaju svjetske novinske agencije u srijedu.Najstroža pravila uvedena su u Češkoj, gdje u posljednjih dva tjedna imaju zaraženih 520 na sto tisuća stanovnika. Tamo sutra počinje novi lockdown i neće raditi ništa osim vrtića. Takav režim bit će na snazi najmanje do studenoga.

U Češkoj je potvrđeno 8325 novih slučajeva u utorak, što je drugi najveći dnevni porast od početka pandemije, objavilo je ministarstvo zdravstva u srijedu.Broj umrlih porastao je u Češkoj sa 696 1. listopada na 1106.

Ograničena okupljanja i prohibicija
Jednako kao i u Engleskoj, dopušteno je okupljanje najviše šestero ljudi, a konzumiranje alkohola na javnim mjestima je zabranjeno.Među zemljama s najviše zaraženih su i Belgija i Nizozemska koja je jučer donijela odluku o dvotjednom zatvaranju svih restorana i kafića. Prodaja alkohola bit će zabranjena u večernjim satima jer vlada vjeruje da su upravo ugostiteljski objekti i mladi koji ih posjećuju glavni izvor infekcije, prenose Vijesti.hr.

Rumunjska centristička vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje koronavirusa te će produžiti stanje pripravnosti do sredine studenoga, objavile su vlasti kasno u utorak.

Proteklih je dana bilo više od tri tisuće dnevno zaraženih u Rumunjskoj, a ukupno je od početka pandemije potkraj veljače zabilježen 160.461 slučaj.

Izliječilo se 120.515 osoba, a 5535 ih je umrlo, što je najveća smrtnost u istočnom dijelu Europske unije.

Događaji poput vjenčanja i krštenja bit će zabranjeni od 15. listopada, a nošenje maski na otvorenom bit će obvezno u gradovima, gdje na dvotjednoj razini prosječan broj zaraženih bude veći od tri na tisuću stanovnika.

Trenutačno je nošenje maski obavezno u javnom prijevozu, javnim ustanovama te u trgovinama.

Dužnosnici su odlučili da će otvaranje kazališta, kina i restorana koji nemaju terasu biti ovisno o broju zaraženih u svakom gradu.

U područjima gdje je manje od 1,5 zaraženih na tisuću stanovnika kapaciteti će biti dvostruko smanjeni, a trostruko u područjima gdje je između 1,5 i troje zaraženih na tisuću stanovnika.

U Njemačkoj više od pet tisuća dnevno zaraženih
Njemačka je zabilježila više od pet tisuća dnevno zaraženih prvi put od travnja, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

U srijedu su zabilježena 5132 nova slučaja, a dan ranije 4122.

Bugarska je zabilježila 785 novih slučajeva u srijedu, čime je srušen rekord četvrti put u tjedan dana, pokazuju službeni podaci.

Od početka pandemije u Bugarskoj su zabilježena 25.774 slučaja zaraze koronavirusom, a 923 su osobe umrle.

Trenutačno je hospitalizirano 1307 osoba, a 63 na odjelima intenzivne njege.

Zdravstveni su dužnosnici apelirali na stanovnike da nose maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbjeglo uvođenje oštrijih mjera.

U Parizu sve više hospitalizacija
Drugdje brzo raste broj hospitaliziranih pa bi tako u Parizu moglo biti popunjeno 90 posto kreveta na odjelima intenzivne njege do kraja idućeg tjedna, rekao je Martin Hirsch, ravnatelj pariškog sustava javnih bolnica APHP.

Očekuje se da će predsjednik Emmanuel Macron objaviti nove restrikcije u televizijskom obraćanju u srijedu.

Prema pisanju lokalnih medija, u gradovima koji se smatraju žarištima, uključujući i Pariz, mogao bi biti uveden policijski sat tijekom noći.

Talijanske su vlasti zabranile školska putovanja i amaterske kontaktne sportove, pa tako i igranje nogometa u parkovima.

Privatni su partiji zabranjeni, a Talijane se potiče da ograniče kućne posjete na šestero okupljenih.

Nove restriktivne mjere stupile su na snagu u Engleskoj, a regija Liverpoola jedino je područje na kojem su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pubova i barova koji ne poslužuju hranu.

Diljem svijeta koronavirusom je zaraženo 38 milijuna ljudi, a umrlo je 1,08 milijuna.(net.hr)

Facebook Comments