Američki magazin Nature podržao Bidena umjesto “opasnog” Trumpa

Znanstveni časopis Nature podržao je demokratskog kandidata za američkog predsjednika Joea Bidena, osudivši izjave predsjednika Donalda Trumpa o nizu pitanja, uključujući njegov “katastrofalan” odgovor na pandemiju koronavirusa.

Časopis je rekao kako je “nezamislivo” da se Trump povukao iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) usred pandemije, istovremeno izrazivši kritiku i zbog njegovog “prešutnog” podržavanja bijelim nacionalistima u SAD-u.

Nadalje, časopis je mišljenja da Trumpov pristup “ubrzava klimatske promjene”.
S druge strane, istaknuo je časopis, Biden podupire znanost, surađuje sa suparnicima i mogao bi poništiti štetu nanesenu međunarodnim odnosima SAD-a.

– Nijedan američki predsjednik u novijoj povijesti nije tako neumoljivo napadao i potkopavao toliko vrijednih institucija, od znanstvenih agencija do medija, sudova, Ministarstva pravosuđa – pa čak i izbornog sustava, rekao je časopis o Trumpu.

Objašnjavajući svoj stav, Nature je rekao da će jedno od najopasnijih naslijeđa ove administracije biti sramotno uplitanje u zdravstvene i znanstvene agencije.

Ovaj potez posljednji je u nizu istupa protiv Trumpa uoči izbora 3. studenog od inače nepristranih institucija. Scientific American, prvi put u svojoj 175 godina dugoj povijesti, također je podržao Bidena, a The New England Journal of Medicine osudio je Trumpa, ali nije izričito podržao nijednog kandidata.(hrt)

Facebook Comments