Europski čelnici traže odgovor na pandemiju i ekonomske izazove

Europski lideri okupili su se na redovitom dvodnevnom jesenskom sastanku na vrhu na kojem razgovaraju o odnosima s Velikom Britanijom, aktualnoj epidemiološkoj situaciji, ciljevima vezano za klimu te odnosima s Afrikom.

Brexit, klima i pandemija tri su glavne teme summita u Bruxellesu i sve tri su goruće jer za sobom potencijalno povlače neugodne ekonomske posljedice za cijelu Uniju

Nakon jučerašnje rasprave o Brexitu danas je tema zajednički europski odgovor na pandemiju i ekonomske izazove koje sa sobom nosi. Sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković.
Brojke zaraženih koronavirusom u Europi ubrzano rastu, više od 100.000 novozaraženih dnevno je na području Europske unije i Komisija je pozvala lidere da što prije prihvate zajedničku strategiju, više koordinacije i oko slobode kretanja, lociranja zaraženih, karantene i oko cjepiva i cijepljenja jednom kada ono bude dostupno.

Što se tiče gospodarskih posljedica drugog vala pandemije analize stručnjaka pokazuju uznemirujuću sliku, javila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen napustila je jučer prvi dan summita čelnika i otišla u samoizolaciju nakon što je doznala da je jedan član njezina ureda zaražen koronavirusom. (hrt.hr)

Facebook Comments