“Plenković bi za pronalazak gnijezda mržnje trebao prošetati po svojoj stranci”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin bio je gost N1 Studija uživo.

Na samom početku se osvrnuo na situaciju u SDP-u sada.

“Mislim da je odluka tko će voditi SDP bila na članicama i članovima. Žao nam je što naši politički suparnici neće gledati cirkus u redovima SDP-a. Mi smo međusobno razgovarali i dogovorili smo se kako ćemo raditi”, rekao je Grbin.

“Imamo najveći broj zaraženih u jednom danu do sada, imamo jako tešku ekonomsku situaciju i vrijeme je da se tome SDP u potpunosti posveti”, dodaje.

Komentirao je i poruke Darija Hrebaka.

“Gospodin Hrebak nek se zabavi svojom strankom i nek odgovori na koji način se pojavio na konstituirajućoj sjednici sabora. Njegove kritike ne smatram relevantnima. Jedino je bitno razgovarati o tome kako se suočiti s teškom krizom u kojoj se Hrvatska nalazi. Govor mržnje nije dovoljno osuditi, ako se s njime želimo suočiti onda su potrebni vrlo jasni koraci”, smatra.

Rekao je kako su u Klubu u Saboru napravili sve ono što je nužno za redovno funkcioniranje stranke , ali kako će o svim detaljima razgovarati te da će o tome obavijestiti javnost. Rekao je kako ne očekuje nikakvu distrakciju bilo kojeg člana stranke u svom radu.

Situacija s koronavirusom i sigurnost na Markovu trgu
“U Hrvatskom saboru sjede različite političke opcije. Građanke i građani su nas odabrali da zastupamo njihove interese. Posljedice zdravstvene krize su vrlo loši ekonomski pokazatelji. Svjedočimo jednom bezumnom činu nasilja koji je doveo u pitanje sigurnost naših sugrađana”, rekao je Grbin.Ima i poruku za Plenkovića.

“Pozivam predsjednika Vlade umjesto da svoje suparnike titulira raznim epitetima da počne raditi svoj posao i da počnemo razmišljati o tome kako će se Hrvatska izvući iz situacije u kojoj se našla”, kazao je.

O pozivima na kavu kako bi raspravili aktualnu situaciju kaže kako nikakvo pozivanje na kavu ne dolazi u obzir.

“Mi smo ozbiljni ljudi. Mi smo od strane građana i izabrani da obnašamo ozbiljne dužnosti i ako ćemo se sastajati, znamo kako se to radi. U ovom trenutku evidentno je da se odgovor Hrvatske putem stožera na koronakrizu u potpunosti raspao. Mjere koje je Stožer provodio evidentno nisu dostatne. Mislim da je sada pravi trenutak kako da popravimo prije svega zakonodavni okvir”, ističe.

“Moramo razgovarati o proračunu za 2021. Javni dug RH je dosegao dramatične razmjere, moramo vidjeti koliko nam je na raspolaganju sredstava iz EU. Potrebno je razgovarati o moratoriju na kredite. Moramo razgovarati što će se dogoditi s ovršnim postupcima. Trebamo razgovarati o tome kako će građani preživjeti zimu. Puno je toga o čemu treba razgovarati umjesto da se tituliramo različitim epitetima”, dodaje.

Radikalizacija u Hrvatskoj
Grbin smatra kako je vrijeme da se počne raditi i pripremati konkretne odgovore na krizu koja je pred nama.

O Plenkovićevim porukama da treba pronađi gnijezdo radikalizacije, kaže kako je sretan da se HDZ barem u jednom malom dijelu prizvao pameti.”Treba se samo prisjetiti gospodina Karamarka pa vidjeti da ta radikalizacija nije od jučer. Izuzetno mi je drago da su je uvidjeli i u HDZ-u. Za nas u SDP-u je jasno što bi trebala biti prva mjera, to bi bilo uvođenje građanskog odgoja jer radikalizaciju ne možemo spriječiti samo represivnim mjerama. Treba poslati i vrlo jasne poruke što govor mržnje jest”, kazao je.

Ističe da će Plenković imati pravo na kredite ako krene s riječi na djela.

“To što su se danas probudili je dobro, ali svakako zakašnjelo. Umjesto da prozivaju, trebaju se prisjetiti iz kojeg je krila proizašao Domovinski pokret. Ono što je moja jasna poruka Plenkoviću je da napokon prijeđe s riječi na djela”, rekao je Grbin.

“Kada netko uzme automatsku pušku i puca po Saboru i Vladi i pritom bude ozlijeđena osoba, naravno da je prijeđena granica. Ako u ovom trenutku Vlada dođe do toga da je spremna nešto poduzeti, hajde da se nešto dobro izrodi iz ovog nesretnog čina”, dodaje.

Smatra kako je meta napada na Markovu trgu bila hrvatska država, odnosno institucije države.

“U javni prostor smo pustili govor mržnje, tolerirali smo ga. Gospodin Plenković bi za pronalazak tog gnijezda prvo trebao prošetati po svojoj stranci. Prisjetiti se i šatora u Savskoj. Trebao bi se prisjetiti govora gospodina Karamarka i govora njegovih kolega u Sabora. Vrlo je jasno da je ovaj čin posljedica toga što u javni prostor puštamo govor mržnje”, kazao je Grbin.(N1)

Facebook Comments