Plenković i Milanović dobili su blindirana vozila nakon napada

Za prijevoz štićenih osoba još 2018. nabavljena su dva blindirana Mercedesa S klase. Procjenu o tome tko će koristiti blindirana vozila donosi SOA
Kako doznaju 24sata, nakon napada na Markovu trgu povećana je sigurnost premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića i oni su još jučer dobili blindirane službene automobile. Postoji pet blindiranih auta koja su na raspolaganju za prijevoz štićenih osoba, a procjenu o tome tko ih treba koristiti donosi SOA.

Blindirano vozilo je tako 2016. stavljeno na raspolaganje tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu. U ljeto 2016., kako je pisao Express, službe represivnog aparata dobile su informaciju kako netko sprema atentat na Cvitana. Tu su informaciju shvatile vrlo ozbiljno jer to policiji i sigurnosnim službama, pisao je tad Novi list, nije bila jedina indicija nego su slične informacije dobivali i iz drugih neovisnih izvora. Kako niti jedna od njih nije bila iskoristiva za klasičnu kriminalističku istragu, koja bi rezultirala uhićenjima, odlučili su se za pojačavanje sigurnosti glavnog državnog odvjetnika, šaljući time poruku kriminalnome miljeu.
Sredinom 2018., za potrebe prijevoza štićenih osoba, država je kupila dva skupocjena Mercedesa S klase, vrijedne 12 milijuna kuna. Svaki od njih vozi pet obučenih vozača koji se brinu za transport štićenih osoba ili stranih delegacija. Limuzine su otporne na metke, imaju nosače za strojnice, senzore za suzavac, sustav za hitni izlaz, hidraulički pogon sigurnosnog stakla i motor snage najmanje 460 konjskih snaga. Zbog silne opreme Mercedes teži oko tri tone. Oko nabavke oklopnjaka digla se velika buka u javnosti, a građani su tada propitivali opravdanost kupnje. Prva štićena osoba koja se vozila u tom Mercedesu bio je izraelski predsjednik Reuven Rivlin, koji je u srpnju 2018. posjetio Hrvatsku. (24sata.hr)

Facebook Comments