Politički dvoboj Trumpa i Bidena

Umjesto otkazane druge televizijske debate, kandidati u utrci za Bijelu kuću 2020., republikanac Donald Trump i demokrat Joe Biden, odvojeno su gostovali na TV mrežama NBC i ABC. Odgovarali su na pitanja voditelja i odabranih gledatelja u formatu “gradske vijećnice”.
Sudeći prema medijskim komentarima, Trumpov je nastup podigao više prašine.
Iako je druga debata otkazana, jer je Donald Trump odbio sudjelovati u virtualnom događaju koji su zbog COVID-a ponudili organizatori, predsjednički kandidati Trump i Biden dobili su priliku za još jedan politički dvoboj. Biden je bio u Philadephiji (Pennsylvanija), a Trump u Miamiu (Florida).

Gledatelji su morali odabrati koga žele gledati, što simbolizira politički trenutak Amerike danas u kojoj gotovo da nema dijaloga između republikanaca i demokrata.

Potencijalni birači nisu saznali puno novih detalja o kandidatima i njihovim programima.

Trump nije želio oštro osuditi teoretičare zavjere, mlako je podržao obvezno nošenje maski zbog pandemije, najavio je snažan oporavak američkog gospodarstva.

Joe Biden ne želi otkriti podržava li povećanje broja sudaca Vrhovnog suda, razmislio bi o obveznom cijepljenju protiv COVID-a, distancirao se od radikalno lijevih ideja o zaštiti okoliša.

Trumpove pristaše optužuju NBC da je Donalda Trumpa ispitivao “isljednički”, dok za ABC kažu da je bio mlak prema Joeu Bidenu. Bidenov tim zadovoljan je njegovim umjerenim nastupom.

Amerikanci na izbore izlaze za manje od tri tjedna, a više od 17 milijuna birača iskoristilo je mogućnost ranijeg glasovanja (što predstavlja oko 12% ukupnih glasova birača na izborima 2016.).

Pennsylvanija i Florida, ključne države na izborima

Noćašnja paralelna televizijska obraćanja prenošena su iz Pennsylvanije i Floride, dvije ključne države za republikanskog milijardera u kojima je pobijedio na izborima 2016. a gdje se sada čini da bi sada mogao pobijediti bivši potpredsjednik Biden. Završna debata trebala bi se održati 22. listopada u Nashvilleu u Tennesseeju, i zasad nije otkazana.

Prema anketama, na nacionalnoj razini Biden uživa prednost pred Trumpom od 10 postotnih bodova, no njegova prednost u nekim ključnim državama je znatno manja. Ovaj tjedan Trump drži skupove u državama koje su odlučujuće za ishod izbora – Floridi, Pennsylvaniji i Iowi, dok Biden putuje u Ohio i na Floridu.

Biden sa 77 i Trump sa 74 godine, dvojica su najstarijih kandidata u utrci za predsjednika države. (hrt.hr)

Facebook Comments