Slovenija od jutros u djelomičnom ‘lockdownu’: Zatvoreni kafići, crkve, zabrana slobodnog kretanja zemljom, škola online…

Slovenija, točnije sedam od 12 njihovih regija, ulazi u lockdown. Mjere su slične proljetnima – strogo ograničenje pri prelasku iz crvenih u pet preostalih narančastih regija, zabrana okupljanja, škola online, maske na otvorenom, zatvaranje crkava, kafića i fitnes centara… Što se tiče mjera u odnosu na Hrvatsku, za sada vrijede ista pravila za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske i obrnuto.
Od 12 slovenskih regija, tek je njih pet na krajnjem istoku i zapadu zemlje u narančastom. Ostale su zbog broja zaraženih Covidom-19 u crvenoj zoni. Nakon jučerašnjih 745 novih slučajeva od jutros je u crvenim regijama započeo strog režim koji uvelike podsjeća na proljetni lockdown. Djelomični lockdown, koji bi trebao trajati dva tjedna, bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.Vlasti su Sloveniju podijelile na crvene ili narančaste statističke regije. Klasifikacija regija u crvenu ili narančastu skupinu procjenjivat će se najmanje jednom tjedno, na temelju 14-dnevne incidencije na 100.000 stanovnika, objasnio je glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Od ponoći na snazi je ograničenje okupljanja na deset osoba za cijelu zemlju.

 

Facebook Comments