Luda pričica iz Gline: Kako su u DVD-u pokušali muljati s milijunskom obnovom vatrogasnog doma

Saga o rekonstrukciji i opremanju procijenjena na nešto više od 4,2 milijuna kuna…

Dobro raspoloženje vladalo je krajem veljače u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Glina. Tada se tridesetak ljudi bez maski još moglo okupiti u zatvorenom prostoru, pa se uz tanjure i mineralnu vodu na stolovima, rutinski hvalio predan rad društva i postignuti rezultati. Ovoj redovitoj godišnjoj skupštini nazočio je i župan Sisačko-moslavački, Ivo Žinić. Posebno se u prigodnim obraćanjima isticao najvažniji projekt ove godine: rekonstrukcija i obnova vatrogasnog doma. “Očekujemo da će se to riješiti u narednih mjesec dana te da krenemo s izvođenjem radova”, podcrtao je višemilijunsko ulaganje predsjednik društva Dražen Naglić. “Raduje me i nadam se da će vrlo brzo krenuti i obnova ovog vatrogasnog doma te da će društvo imati još kvalitetnije uvjete za rad”, nadovezao se župan Žinić, i sam član DVD-a Glina.

Sedam mjeseci kasnije, dio javne nabave vezan za opremanje doma službeno je poništen, a iz dokumentacije koja je u posjedu Telegrama, iščitavaju se zanimljive okolnosti zbog kojih je iz posla ispao jedan od ponuditelja, kasnije i žalitelja na natječaju. Naime, tvrtku Novi Ambijent d.o.o. formalno su eliminirali s obrazloženjem da su dio dokumentacije, bjanko zadužnicu, dostavili nakon zadanog roka.

OBNOVA VRIJEDNA PET MILIJUNA KUNA
Nije ovo ni prvi takav slučaj, niti bi ovaj tekst nastao, da nije jedne sitnice: ponuda je zapravo došla na vrijeme. Kako je razvidno iz presude Visokog upravnog suda, nikoga u prostorijama DVD-a u trenutku dostave, eto nevolje, nije bilo da zaprimi poštu tvrtke. Barem njihovu. Jer istoga dana kada je preporučena pošiljka ovog jeftinijeg ponuditelja vraćena u poštu, tajnica Marina Žinić uredno je zaprimila dokumentaciju drugog ponuđača. Tvrtki je trebalo sedam mjeseci da dokažu kako su takvim postupanjem zakinuti.

Saga o rekonstrukciji i opremanju vatrogasnog doma u Glini kreće početkom godine. Vatrogasno društvo procjenjuje vrijednost na nešto više od 4 milijuna i 200 tisuća kuna, od čega većina novca odlazi za troškove rekonstrukcije, dok je za opremanje predviđeno nemalih 749.000 kuna bez PDV-a. Prema troškovniku, to uključuje opremanje doma elektroničkom opremom, funkcionalnom kuhinjom, toaletima, ormarima i sličnim namještajem za potrebe vatrogasaca.Pristigle ponude otvorene su sredinom veljače, a mjesec dana kasnije, nakon pregleda i ocjena ponuda od strane šest osoba iz DVD-a Glina, donosi se odluka o odabiru. Za rekonstrukciju doma odabrana je ponuda građevinskog obrta Marčinković iz Siska vrijedna 4.280.790,28 kuna s PDV-om, a opremanje doma trebala je raditi zagrebačka tvrtka Proklima-tim d.o.o. za 923.677,50 kuna s PDV-om.

VIŠEMJESEČNA PRAVNA BITKA
S tim se nisu pomirili iz tvrtke Novi Ambijent, koja je, vidljivo je u dokumentima, ponudila stotinjak tisuća kuna povoljniju ponudu za opremanje doma. Ali kako smo već istaknuli, njihovu bjanko zadužnicu na 20.000 kuna nitko nije zaprimio. Zbog toga im je idući dan ponuda odbačena kao nepotpuna i ispali su iz natječaja.Pokrenuli su potom višemjesečni postupak dokazivanja kako je njihova bjanko zadužnica poslana nekoliko dana prije zadanog roka i što je još važnije, kako je u DVD Glina dostavljena na vrijeme.

Na prvoj instanci, Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, nisu uspjeli. Žalba im je odbijena, proglašena neosnovanom, pa su protiv tog rješenja pokrenuli upravni spor na Visokom upravnom sudu, koji im je prošli mjesec dao za pravo te poništio i odluku Državne komisije i dio natječaja za opremanje doma.

POŠTANSKI RAŠOMON
Čitava natječajna dokumentacija, naime, dostavlja se elektronički, no DVD Glina propisala je da se jamstvo za ozbiljnost ponude, u ovom slučaju bjanko zadužnica, dostavi odvojeno poštom, u papirnatom obliku. Iz Ureda za pravne poslove Hrvatske pošte očitovali su se sudu kako je tvrtka pošiljku predala 10. veljače, a zadužnicu je poštar pokušao dostaviti 12. veljače prijepodne. Nikoga u DVD-u navodno nije zatekao, pa je ostavio obavijest u sandučiću i vratio pošiljku natrag u glinsku poslovnicu.I tu kreće rašomonski moment cijele priče. Iz DVD-a Glina tvrde kako su na dan otvaranja ponuda, ujutro bili na pošti kako bi provjerili je li stigla još kakva pošiljka. Zaposlenica pošte im je navodno rekla da za njih nema pisama. Je li se tako uistinu dogodilo, ne zna se, jer su iz Hrvatske pošte sudu odgovorili kako je odgovorna radnica na dugotrajnom bolovanju.

OZAKONJUJE SE DRUŠTVENO OPASNA PRAKSA
Ono što se definitivno zna, da je tajnica bez problema primila pošiljke i dan prije (11. veljače) i na dan kada “nitko nije bio zatečen na navedenoj adresi” (12. veljače). Dok je zadužnica tvrtke Novi Ambijent konačno pristigla poštom iz drugog pokušaja tri dana kasnije, 15. veljače, debelo izvan roka.

S obzirom na to da im žalba DKOM-u nije prošla, pa su morali ustrajati na rješavanju sulude situacije na sudu, u argumentaciji su upozorili kako se na ovaj način potencijalno “ozakonjuje društveno opasna praksa koja omogućava naručiteljima da preuzimaju one pošiljke koje im odgovaraju, a ne preuzimaju one pošiljke koje očito ne žele”.

SPLET OKOLNOSTI ILI POKUŠAJ ELIMINACIJE
Detalji i kronologija navedena u presudi ostavljaju dvije mogućnosti kako je do svega došlo: ili rijetko viđenom kombinacijom spleta okolnosti i šuma u komunikaciji, nečijeg nemara ili pak nespretno izvedenim pokušajem eliminacije jeftinijeg ponuditelja iz natječaja.

Kako god, ovaj slučaj enciklopedijski je primjerak proceduralnih začkoljica u postupcima javne nabave, kojima se u slučaju onih rijetkih upornih žalitelja, na kraju bave i sudovi. No, ovo je tek jedan mali, milijunski kamenčić u gargantuovskom mozaiku javnih nabava koje se svake godine provode u Hrvatskoj, a koje prolaze ispod radara. Prošle je godine, prema službenim podacima Ministarstva gospodarstva, ukupna vrijednost 24.354 ugovora sklopljenih temeljem javnih nabava iznosila je nešto više od 43 milijarde kuna bez PDV-a.(telegram.hr)

 

Facebook Comments