UZNEMIRUJUĆE Objavljena snimka napada Danijela Bezuka na zgradu Vlade!

Napadač na zgradu Vlade nakon bijega s Markova trga počinio je samoubojstvo na zagrebačkom Jabukovcu

U Ravnateljstvu policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina te županijski državni odvjetnik iz ŽDO Zagreba Jurica Ilić na konferencijie za medije govorit će o istrazi napada na zgradu Vlade u kojem je ranjen policajac.

Na konferenciji je puštena snimka napada 22-godišnjeg Danijela Bezuka na zgradu Vlade.
Napadač na zgradu Vlade nakon bijega s Markova trga počinio je samoubojstvo na zagrebačkom Jabukovcu.

Utvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policajaca, rekao je na početku Milina. Izrazio je sućut obitelji napadača. “Sve što je prikupljeno pokazuje na to koliko pitanje i radikalizacije može utjecati na različita ponašanja i dovesti do najtežih posljedica”, rekao je.

“Možemo potvrditi da ima elementata da pokazuju na počinjenje djela na teroristički modalitet. To jasno pokazuje i ovo što je prezentirano. Nastavljamo s mjerama i radnjama kako bi rasvijetile sve okolnosti. Povezano s ovim događajem i danas smo jednu osobu priveli na području PU sisačko-moslavačke koju možemo dovesti i u vezu s događajem s elemenitima terorizana Trgu svetog Marka”, kazao je Milina.

Naglasio je da je i dalje prisutan problem toga što građani imaju ilegalno oružje.

“Iza ovog događaja je bilo raznih prijetnji i ugrožavajućeg ponašanja. Tražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi to prevenirali i zaštitili sve građane RH kao i državne dužnosnike”, kazao je.

Ilić je kazao da je počinitelj nakon napada počinio samoubojstvo pa nema njegova kaznenog progona. “Postoje elementi koji upućuju na teroristički nalin izvršenje djela”, kazao je Ilić.

“Bilo je puno spekulacije o osiguranju štićenih objekata. Podigli smo mjere osiguranja na Trgu svetog Marka. Bile su spekulacije o neodgovarajućem sustavu. No, iz reakcija policajaca koji su odbili napad počinitelja jasno se vidi da sustav koji je bio dotad je bio funkcionalan. Još jednom pohvaljujem reakciju policajaca. Vidi se ugroza tri policajca, ali i drugih osoba i u zgradi Vlade RH”, rekao je.

“Napadač je već ispucao određenu količinu streljiva i imao je reakciju nakon, vratio se bočno i išao je zamijeniti okvir i ispalio dodatano streljivo. No, nakon reakcije policajca napadač je odbijen u daljnjem napadu”, kazao je Milina.

Milina je kazao da je policija dosta detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja. Na pitanje zašto su odlučili objaviti snimku kazali su zato što su se pojavile različite interpretacije događaja i zbog interesa javnosti.

“Bitno je da svi građani vide što se dogodilo. U prvim danima građani su mislili da je napadnut samo jedan policajac. Ali sada se vidi da su napadnuta trojica. I jasno je da nije bilo osobnog motiva”, kazao je Milina.

“U ovom slučaju nesporno postoje elementi kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju čiji način izvršenja nam daje za pravo da istražujemo i je li bio terorizam”, kazalo je Ilić.

Na pitanje koji su elementi terorizma rekao je da način izvršenja pokazuje da je moguće da je to bilo djelo terorizma. Ilić je kazao da činjenica da netko puca po zgradi Vlade samo za sebe nije dovoljno da se kaže da je to terorizam.  (rtl.hr)

Facebook Comments