Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: Teže Covid bolesnike smještat ćemo i u specijalne bolnice; mijenjaju se pravila za KB Dubravu

Beroš i Capak

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je potrebno povećati bolničke kapacitete u svim regionalnim primarno intenzivističko-respiratornim centrima. Također, treba općenito povećati kapacitete za prihvat većeg broja novooboljelih. ‘Sugerirali smo da se formiraju i sekundarni centri za prihvat bolesnika u pojedinim specijalnim bolnicama, poput Biograda na Moru i Crikvenici’, rekao je Beroš, dodajući da bi teže Covid bolesnike trebalo, nakon primarnih bolničkih, smjestiti upravo u te sekundarne centre.
Prostori poput zagrebačke ‘Arene’ poslužit će kao tercijarni smještaj za bolesnike.

U okolici Osijeka odredit će se još jedna dodatna bolnica kao podrška za Covid bolesnike, najavio je ministar Beroš nakon sastanka s ravnateljima bolnica

Broj ‘akutnih’ kreveta sada je 14.460, no postoji mogućnost širenja kapaciteta. Po pitanju zdravstvenog kadra i činjenica da se liječnici i sestre razbolijevaju, odluka o mobilizaciji dala bi pravi odgovor. ‘Nadamo se da neće svi dijelovi Hrvatske istovremeno biti pogođeni’, rekao je Beroš.

U Zagrebu se modificirao raniji model, kada je KB Dubrava bila u cijelosti Covid bolnica. Sada se ta opcija mijenja utoliko što će se aktivirati dodatni kapaciteti na 490 dodatnih kreveta, a u ‘C bloku’ odvijat će uobičajene aktivnosti. ‘S obzirom na okolnosti, to je bolja opcija. Sve druge zdravstvene ustanove bit će u obvezi povećati izolirajuće kapacitete za Covid bolesnike s obzirom na mogućnosti’, rekao je Beroš.

Ponovio je da se građani trebaju pridržavati epidemioloških mjera, kako bi se spriječilo punjenje zdravstvenih kapaciteta.Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da će epidemiolozima u pomoć uskočiti i u rad se uključiti javnozdravstveni stručnjaci, sanitarni inžinjeri… ‘Potpisano je više od 100 suglasnosti za zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo’, rekao je Capak.

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima i u traženju kontakata kada se radi o njihovim pacijentima.

Što se tiče testiranja vikendom, rekao je da se ove subote stvorila kolona u Zagrebu pa se intenzivno radi da se poveća broj Covid ambulanti koji će raditi vikendom. To je obećano od strane Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, već do idućeg vikenda, rekao je Capak.Odgovarajući na novinarska pitanja, dr. Lukšić iz KB Dubrave rekao je da je preminula 39-godišnja pacijentica bila opterećena komorbititetom. Primljena je u lošem stanju 14. listopada, razvila je obostranu pneumoniju i preminula je.

Ministar Beroš rekao je da će biti napravljeno sve da ne dođe do novog lockdowna zdravstvenih ustanova. U nekim bolnicama će se reducirati hladni program, ali to neće biti ni preporuka niti tendencija.

‘Vjerujem da broj bolesnika neće biti taj da limitira pružanje zdravstvene zaštite. To bi mogao biti nedostatak zdravstvenih radnika’, kazao je Beroš, dodajući kako vjeruje da to toga ipak neće doći i da je sada već više od 1200 djelatnika koji su preboljeli Covid. (Tportal)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Aplikaciju “Kuda s otpadom” naći ćete na mrežnoj stranici SKG-a

OgPortal

Uhićena iskusna inspektorica. Častila se u lokalima koji su kršili epidemiološke mjere

OgPortal

Skidali križ s karlovačke crkve, a ispod njega pronašli tajanstveni svitak iz 1794.: “U njemu možda ima i novca”

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva -Najave filmova 1924. godine

OgPortal

Milanović neće sutra doći na Bandićev pogreb: ‘O njemu sam sve rekao prethodnih godina’

OgPortal

Sudar vlaka i automobila -unatoč zabrani i spuštenom braniku vozač automobila nije se zaustavio

OgPortal