Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU zbog migranata donira BiH još 25 milijuna eura

migranti skrin3 bihać ist

Europska unija planira osigurati dodatnih 25 milijuna eura kako bi tijekom predstojeće zime pomogla Bosni i Hercegovini u suočavanju s izazovima migrantske krize, tvrdi u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.
Pozivajući se na izvore bliske Europskoj komisiji, list navodi kako u Bruxellesu razrađuju planove za preraspodjelu proračunskih sredstava svjesni da predstojeća zima u kombinaciji s pandemijom prouzročenom koronavirusom može dodatno pogoršati ionako težak problem ilegalnih migracija.

Procjena je kako je u sadašnjem trenutku najvažnije osigurati dodatna sredstva za financiranje rada centara za smještaj ilegalnih migranata u BiH te eventualno proširiti njihov kapacitet.

Najveći broj ilegalnih migranata boravi u prihvatnim centrima koji su locirani u okolici Sarajeva te kod Bihaća, Cazina i Velike Kladuše na krajnjem sjeverozapadu zemlje no na tisuće njih je tijekom ljeta boravilo i na otvorenome jer za njih nije bilo mjesta u ovim centrima a oni to u zimskim uvjetima neće moći izdržati. Nema naznaka da će priliv ilegalnih migranata u BiH prestati jer do sada nije riješeno pitanje učinkovite zaštite istočnih granica te zemlje.

Europska komisija sada pokušava pomoći u rješavanju tog problema kroz preraspodjelu sredstava namijenjenih regionalnoj integraciji i teritorijalnoj suradnji.

– U Bosni i Hercegovini oko 10 tisuća izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6500 smješteno je u prihvatnim centrima koje financira EU a oko 3500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti Covida-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize, stoji u obrazloženju zahtjeva za izdvajanje dodatnih 25 milijuna eura za BiH. (hrt)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

VIDEO: Pripadnici ATJ Lučko spasili nezakonite migrante iz minski sumnjivog područja kod Saborskog

OgPortal

Tinejdžer dobio posao obnove Petrinje od milijun kuna. I to, naravno, bez javnog natječaja

OgPortal

Širenje kanalizacijske mreže u gradu Ozlju, u tijeku završni radovi na izgradnji kolektora u naselju Lukšići Ozaljski

OgPortal

Asfalt u Ponikvama

OgPortal

Dramatično kod Saborskog! Specijalci izvlačili migrante iz minskog polja, ima ranjenih

OgPortal

HDZ-ova većina odbila zahtjev zastupnica o procesuiranju seksualnog uznemiravanja, oporba oštro reagirala

OgPortal