Ugostitelj se javno žalio da mu moćni HDZ-ov načelnik duguje za gozbe pa ga osudili za klevetu. Reagirao Ustavni sud

Moćni HDZ-ov načelnik nije plaćao račune za gozbe u lokalnom restoranu. Vlasnik restorana javno ga je zbog toga optužio. Pa ga je načelnik tužio za klevetu, a ugostitelj je pravomoćno kažnjen.Sada pak Ustavni sud ruši tu presudu jer, kaže, vlasniku restorana hrvatski Ustav jamči slobodu govora, pa je tako smio pričati i o načelnikovim dugovima.

GOZBE NAČELNIKA JASENICA
Ovaj bizaran slučaj raspliće se još od veljače 2013. kada je Milan Anić, poznati ugostitelj iz zadarskog zaleđa, zbog dugova koje je napravio u njegovom restoranu javno prozvao aferičnog načelnika mjesta Jasenice Martina Baričevića. On je u međuvremenu postao i saborski zastupnik HDZ-a.

Uslijedila je serija medijskih objava sličnih naslova: “Načelniče, plati račune, izija si stado janjaca”. Uz obrazloženje da mu je “dosadilo hraniti općinsku svitu” Anić je otkrio da mu je Baričević ostao dužan oko 185 tisuća kuna.

BARIČEVIĆ UZVRATIO TUŽBOM ZA KLEVETU
Baričević je uzvratio tužbom za klevetu. Na sudu dokazuje da su računi kojima je Anić pokušao potkrijepiti svoje tvrdnje nevjerodostojni. Naime, nisu bili potpisani, pa Baričević tvrdi da su lažni.Anić pak objašnjava kako je s načelnikom imao dogovor da račune šalje “malo kasnije, kad se nakupe”. Zato neki od njih nisu imali potpis već su bili ispisani na običnom paragonskom bloku.

ZADUŠNICA ZA NAČELNIKOVOG BRATA
“Jedan od tih računa je i za troškove zadušnice poslije sprovoda načelnikova brata. Tih 7,5 tisuća kuna trebala je platiti Općina, ali nije. Sramota, kakvi su to ljudi, kakve stranke. Kažu mi da su računi izgubljeni u pošti, a evo, imam potvrdu da sam poslao …”, objašnjavao je Anić dodajući kako su se i termini plaćanja računa posebno dogovarali.Načelnik i njegova svita mahom su jeli janjetinu, ali je, kaže Anić bilo tu i tuke i pivaca i kokoši, jer je to izbor jela koja nude.

UGOSTITELJ KAŽNJEN S 10.833 KUNE
“Nakon što sam u medijima otkrio da sam primoran sudskim putem tražiti da mi Općina Jasenice na čelu s Martinom Baričevićem isplati dugovanja, moj život pretvorio se u noćnu moru. Načelnik, koji je sa svojim gostima napravio račun u iznosu od 185.0000 kuna, pokušava mi upropastiti život i uništiti me. Šalje mi inspekciju i huška ljude na mene, pa stalno imam neugodnosti. Samo sam tražio da plate ono što su pojeli i popili.

Meni je žao ako sam narušio ugled Općine Jasenice, ali morao sam se boriti za svoj novac. Dosta dugo sam tolerirao dugovanja i moljakao da mi se isplati ono što mi se duguje”, pravdao se Anić.Na kraju je ipak proglašen krivim zbog klevete i kažnjen novčanom kaznom od 10.833 kune.

NESPORAZUM OKO RAČUNA NIJE KLEVETA
Nakon što je presuda postala pravomoćna Anić se obratio Ustavnom sudu. Tužba mu je ovih dana prihvaćena. Ustavni sud ocijenio je da mu je povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja. Zato je presuda kojom je kažnjen za klevetu ukinuta, te bi postupak trebao biti ponovljen na Općinskom sudu u Zadru.

“Između Anića i Baričevića sporna je osnovanost izdanih računa pa se unatoč grubom Anićevom izražavanju za sada ne može zaključiti da je njegova namjera bila isključivo klevetnička odnosno da je sporne izjave dao znajući da mu Baričević i općina nisu dužni sporni iznos”, zaključio je Ustavni sud analiziravši sve dokaze. Presuda za klevetu Aniću je ukinuta jer Ustavni sud smatra kako u demokratskom društvu takva kazna nije bila nužna.NAČELNIK O KOJEM SE PUNO PIŠE
Neki lokalni mediji javljaju da su se Anić i Baričević u međuvremenu pomirili, zbog čega bi navodno najradije i zaboravili ovaj spor na koji je podsjetila odluka Ustavnog suda RH.

Inače, Baričević svojim potezima ne prestaje puniti medijski prostor. Nedavno je tako objavljeno da je zbog koronakrize ukinuo poticaje na novorođenu djecu, da bi istovremeno najavio gradnju spomenika braniteljima iz Domovinskog rata.

Za njegovu prošlogodišnju odluku kojom je sinu dodijelio koncesiju na plaži u Maslenici zainteresiralo se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Uz to Baričevićev sin pohađao je Visoku škola za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu, a troškove njegovog školovanja za inženjera sigurnosti i zaštite na radu, u iznosu od 60 tisuća kuna, platile su zavičajne vatrogasne zajednice. Nakon što je to otkriveno Baričević se javno zapitao: ‘Što je trebao otići u Irsku i ne raditi tu?’ (telegram.hr)

Facebook Comments