Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Fuchs: Koncept nastave dobar, učenici u školama pod kontrolom

radovan-fuchs ist

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da se ne planira mijenjanje koncepta izvođenja nastave jer je održiv i dobar.

Krajnja mjera bi bila zatvaranje škola jer kada ih zatvorite, ako se ne radi o “lockdownu” nego se jednostavno škola zatvara, to ne znači da su svi učenici u samoizolaciji. Svi oni učenici koji nisu u samoizolaciji nego prate nastavu na daljinu, oni mogu izlaziti, družiti se i onda ta svrha je upitna. U školama su oni ipak pola dana, na neki način, pod kontrolom, rekao je Fuchs prije Vladine sjednice.

“Najveći broj ulazaka u škole je ulazak virusa izvana jer su učenici postali pozitivni izvan škole, ili najčešće u obiteljima”, rekao je Fuchs te dodao da su se i nastavnici u najvećem broju koronavirusom zarazili izvan škole.
U slučaju pogoršanja epidemiološkoga stanja, poručio je, spremne su i tehničke i nastavne stvari, jer ionako dio djece prati nastavu online. Sve je spremno, a snimaju se i određene nastavne jedinice unaprijed, dodao je.
Ocijenio je da je prelazak na online najlošiji model izvođenja nastave. Pozitivniji je učinak da su djeca u školi dok god to možemo održavati, poručio je Fuchs.
Broj učenika pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji porastao je, rekao je te dodao da se trend povećanja pozitivnih osoba u hrvatskom pučanstvu reflektira u sličnom odnosu i među učenicima.
Broj pozitivnih učenika u osnovnim školama otprilike je za oko 10 posto manji nego u srednjim školama, dok je broj učenika u samoizolaciji za desetak posto viši u osnovnim nego u srednjim školama, napomenuo je. U samoizolaciji je, istaknuo je, podjednak broj razreda i u osnovnim i u srednjim školama. Od ukupno 27 tisuća razrednih odjela u Hrvatskoj, u samoizolaciji je njih 0,7 posto, dodao je.
Po modelu A – odnosno nastavu licem u lice održava 78,8 posto, odnosno 1071 škola, po modelu B – dakle po mješovitom modelu gdje je pola učenika na nastavi, a pola kod kuće u naizmjeničnim ciklusima, rade 83 škole ili 6,11 posto, rekao je ministar.
Nastavu po modelu C, odnosno potpuno online, izvodi se u 19 škola, ili 1,44 posto, rekao je Fuchs dodavši da su 142 škole, ili 10,45 posto, u kombinaciji A i C modela, gdje se razredna nastava od 1. do 4. razreda osnovne škole provodi licem u lice, a predmetna od 5. do 8. online.
Ministar je na sjednici Vlade stanje u školskom sustavu ocijenio stabilnim te je istaknuo kako misli da ovakav pristup treba održavati i dalje.
“I dalje smo na poziciji da je ovakav pristup najbolji mogući u ovom trenutku zbog pedagoških, psiholoških socijalnih, a svakako i gospodarskih aspekata, jer onog časa kada su djeca, a pogotovo ovi mali, kod kuće, onda kod kuće mora ostati i netko od roditelja koji tada ne mogu ići na posao te se stvar komplicira u više razina”, rekao je Fuchs istaknuvši da će Ministarstvo djelovati sukladno epidemiološkoj situaciji i onome što bude propisivao nacionalni stožer.
Napomenuo je da na ovaj način nastavu provode Finska i Estonija. Francuska, primjerice, ima isključivo nastavu licem u lice, a otvorene škole zadržala je i Španjolska, osim u nekim regijama koje su izrazito zahvaćene. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

OgPortal

Osnovno obrazovanje odraslih

OgPortal

U Slunju obustavljen projekt na Rastokama, gradonačelnik Katić o izvođaču radova: Njihov posao je blamaža, i ono što je odrađeno loše je napravljeno

OgPortal

Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju i u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

OgPortal

Opet problemi s Đakićevim sinom. Potukao se s djevojkama na benzinskoj, prijava na kraju odbačena

OgPortal

“Stradalima od potresa ni kune od državnih milijuna. Političari čekaju izbore”

OgPortal