Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Medved: Prosvjed branitelja ne može se povezivati s napadom

– Vlada će danas donijeti zaključak kojim se obvezuje Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti sa svim sastavnicama provesti analizu stanja, rizika i ugroza i predložiti Vladi mjere koje bi se raspravljale na Vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti paratijelo Medved je naglasio da je ona jasno i precizno utemeljena u zakonu.

– Također želim jasno naglasiti da je član i Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi i Koordinaciju sustava domovinske sigurnosti savjetnik predsjednika Republike, da smo prošli tjedan imali konstituirajuću sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnosti na kojoj je nazočio savjetnik predsjednika, kao što smo i za sutra sazvali Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi, na koji je također pozvan savjetnik predsjednika, dodao je Medved.

Rekao je da će Vlada na Vijeće za nacionalnu sigurnost donijeti konkretne prijedloge mjera.

Na pitanje kako spriječiti radikalizaciju odgovorio je – angažiranjem svih osoba koje u javnom prostoru imaju priliku dati doprinos kroz retoriku, programe, aktivnosti…

O prosvjedu u Savskoj

Novinari su ga pitali i za izjavu generala Pavla Miljavca, koji je iznošenje plinskih boca tijekom prosvjeda u Savskoj nazvao terorističkim činom.

– Sami taj čin smo i mi svi hrvatski branitelji osudili istog trenutka i plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Taj čin, kao i prosvjed hrvatskih branitelja, bio je posljedica apsolutno neprihvatljivog i neodgovarajućeg odnosa tadašnje Vlade prema hrvatskim braniteljima, rekao je Medved, dodavši da nije prvi put da Miljavac “na svoj način i svojom optikom vidi stvari koje nisu baš takove”.

– Ne mogu prihvatiti njegovu konstataciju. I taj čin prosvjeda hrvatskih branitelja ni na koji način ne može se povezivati s onim što danas imamo, poručio je.

Rekao je da prosvjed u Savskoj nije imao za cilj ikoga ugrožavati te da su branitelji tražili dijalog i participiranje u partnerstvu u cilju rješavanja nagomilanih problema.

– To su potpuno različite stvari i molim vas zajedno – ne dovodimo u isti kontekst prosvjed hrvatskih branitelja s ovom pojavom koju smo vidjeli ovdje na Trgu svetog Marka, rekao je Medved.

Na novinarsko pitanje kako bi se sankcionirao govor mržnje Medved je odgvoorio da će Koordinacija za sustav domovinske sigurnost i Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnog sustava provesti analizu i donijeti cjelovite preporuke usmjerene prema smanjenju radikalizacije društva.(hrt)